Αρχιερατικός Εσπερινός
στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας
Ενορίας Καλογέρων Ιεράπετρας

 

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών τελέσθηκε το απόγευμα της Κυριακής 16 Ιουλίου ο  Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στον φερώνυμο πανηγυρίζοντα ναό της Ενορίας Καλογέρων Ιεράπετρας. 


Στην ακολουθία, που έλαβαν μέρος Κληρικοί της περιοχής, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους στο προαύλιο του ναού και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.


Στην ομιλία του ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στα παιδικά χρόνια της Αγίας στην Πισιδία της Μικράς Ασίας και στην ομολογία της σε ηλικία μόλις 15 ετών ενώπιον του Επάρχου Ολύμβριου, που θαύμασε την ομορφιά της και προσπάθησε να τη μεταπείσει να αρνηθεί το Χριστό, προτείνοντάς της να γίνει σύζυγος του. Η αγία αρνήθηκε με παρρησία και τότε ο επηρμένος και σκληρός έπαρχος διέταξε να τη βασανίσουν, να τις κατασχίσουν τις σάρκες της και να τη φυλακίσουν και στο τέλος να την αποκεφαλίσουν.


Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι η Χριστιανική Εκκλησία δεν είναι θρησκεία αλλά αποκάλυψη του προσωπικού Θεού. Αυτή τη μυστική προσωπική σχέση με τον Χριστό ζούσαν οι άγιοι, που είναι «αρχοντικοί», κατά τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, και δεν ήταν διατεθειμένοι να ανταλλάξουν την εσωτερική γαλήνη και την ψυχική ηρεμία που πληρούσε τον εσωτερικό τους κόσμο με καμιά δελεαστική πρόταση.
Τέλος. ο Σεβ. κ. Κύριλλος, αφού υπογράμμισε ότι σήμερα ζούμε στην εποχή της μετανεωτερικότητας, όπου τα πάντα μεταβάλλονται, εμείς οφείλουμε να παραμείνουμε  σταθεροί στην πίστη μας, ευχήθηκε δε η Αγία Μεγαλομάρτυς Μαρίνα να προστατεύει από τις προσβολές και επιθέσεις του μισόκαλου διαβόλου, όπως παριστάνεται στην απεικόνισή της, και η χάρη της να είναι μεθ᾿ ημών.
Στην ακολουθία παρέστη πλήθος ευλαβών χριστιανών της ευρύτερης περιοχής, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Υγείας του Δήμου Ιεράπετρας κ. Αντ. Πετράς.