«Για να κρίνεις τη ζωή μου πρέπει να τη ζήσεις»
Ξεχωριστή η ομιλία της Δ΄ Κυριακής των Νηστειών για την κατάκριση

Το βράδυ της 26ης Μαρτίου τελέσθηκε στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ιεραπέτρας ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Δ´ Κυριακής των Νηστειών, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου. Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας τέθηκε προς προσκύνηση τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά και ακολούθησε η τέταρτη ομιλία στο πλαίσιο των Κατανυκτικών Εσπερινών της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής με θέμα: «Για να κρίνεις τη ζωή μου πρέπει να τη ζήσεις (Η έννοια της κατάκρισης κατά τον Αββά Δωρόθεο)». Ομιλητής ήταν ο γνωστός θεολόγος και συγγραφέας π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, τον οποίο παρουσίασε στο κοινό της Ιεράπετρας ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος.


O ομιλητής, αφού υπογράμμισε ότι οι Πατέρες της Εκκλησίας μας και οι ασκητές της ερήμου εκατοντάδες χρόνια πριν την σύγχρονη επιστήμη γνώριζαν τις κινήσεις του ανθρώπινου ψυχισμού επειδή οι ίδιοι είχαν φθάσει σε επίγνωση του εαυτού τους, μίλησε για την κατάκριση μέσα από τη διδασκαλία του Αββά Δωροθέου. Όπως τόνισε, από την κατάκριση φτάνει κανείς στην κατάκριση, στην καταλαλιά και στην εξουδένωση. Όμως, «τίποτα άλλο δεν παροργίζει τον Θεό και δεν απογυμνώνει τόσο τον άνθρωπο, τον οποίο φέρνει σε εγκατάλειψη Θεού, όσο η καταλαλιά, η κατάκριση και η εξουδένωση του πλησίον». Αυτή οδηγεί στη Θεοεγκατάλειψη, αφού όπως το νερό σβήνει τη φωτιά, έτσι και η καταλαλιά σβήνει τη Χάρη του Θεού. Και έπειτα πέφτει ο ίδιος σε εκείνα που κατακρίνει. Όπως σημείωσε ο ομιλητής συνήθως αυτοί που εύκολα κρίνουν και κατακρίνουν δεν έχουν  πνευματική ζωή και τους χαρακτηρίζει η εσωτερική τους ακαταστασία.


Στο σημείο αυτό ο π. Χαράλαμπος προέβη στη διάκριση της κρίσης που είναι ένα φυσικό χάρισμα και πλοηγός στη ζωή μας από την κατάκριση, που είναι μια εμπαθής, πτωτική, διεστραμμένη κατάσταση, γι’ αυτό ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης συμβούλευε κάποιον με δυνατή κρίση να μην την εμπιστεύεται μέχρι να εξαγνιστεί από την κατάκριση. Ωστόσο όλα τα Πάθη μπορούν να μεταμορφωθούν και να ξαναγίνουν χαρίσματα και αρετές μες στην Εκκλησία και ανέφερε το παράδειγμα της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, που μετεστράφη από πόρνη σε υπόδειγμα μετανοίας.


Ο Αββάς Δωρόθεος επισημαίνει ότι πρέπει να αποστρεφόμαστε την αμαρτία και όχι το πρόσωπο που τη διαπράττει. Μάλιστα, ο ομιλητής ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα από το Γεροντικό που μας διδάσκουν ότι οφείλουμε να συμπάσχουμε και να συμπαραστεκόμαστε στον άλλο, όπως οι άγιοι, που δεν αποστρέφονται τον αμαρτωλό, αλλά υποφέρουν μαζί του, τον νουθετούν, τον παρηγορούν, τον θεραπεύουν με σκοπό να τον σώσουν. Όπως εξήγησε ο π. Χαράλαμπος είναι μεγάλο αμάρτημα η κατάκριση του πλησίον γιατί μπορεί να οδηγήσουμε τον άλλο σε απόγνωση και σε κατάσταση κολάσεως, και διότι «αρπάζουμε την κρίση από τον Θεό». Μόνο Εκείνος μπορεί να δικαιώσει ή να κατακρίνει τον άνθρωπο. Εκείνος γνωρίζει τους πόθους της καρδιάς, σύμφωνα με τους οποίους θα κριθούμε κατά τον μεγάλο Ρώσο λογοτέχνη Φ. Ντοστογιέφσκι. Αυτοί οι πόθοι σχεδόν πάντα διαφέρουν από τις πράξεις, οι οποίες εξαρτώνται από την εσωτερική δύναμη, την κατάσταση, το περιβάλλον, τα χαρίσματα και την ιδιοσυγκρασία κάθε ανθρώπου, που είναι μοναδικός και αναπανάληπτος. Όσον αφορά αυτούς που συκοφαντούνται η απάντηση είναι η υπομονή και ο τρόπος ζωής τους που είναι πιο δυνατός από τα λόγια.


Ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχαρίστησε τον π. Χαράλαμπο για τον απλό, μεστό, χειμαρρώδη και πατερικό λόγο του για ένα τόσο σημαντικό θέμα, ενώ τόνισε ότι το λείψανο του Αγίου Μηνά, που τέθηκε προς προσκύνηση και ενίσχυση των παρισταμένων, ήταν κειμήλιο του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Ευγενίου, από τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όταν ακόμα ήταν Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Γοργολαΐνη Ηρακλείου.   


Τέλος, ο Σεβ/τος ανακοίνωσε το θέμα της ομιλίας της Ε΄ Κυριακής των Νηστειών, 2 Απριλίου, «Πνευματικές εμπειρίες από τον Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη» με ομιλητή τον Εκπαιδευτικό και συγγραφέα κ. Αντώνιο Στιβακτάκη, μετά τον Αρχιερατικό Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας, όπου θα τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιο ιερού λειψάνου του Τιμίου Προδρόμου.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι από την Τρίτη 28 έως και την Πέμπτη 30 Μαρτίου από ώρα 9.00΄ το πρωΐ μέχρι ώρα 13.00΄ το μεσημέρι και από 5.00΄ το απόγευμα μέχρι τις 8.30΄ το βράδυ θα εξομολογεί στον Ι. Κ. Ναό Αγίας Φωτεινής ο Οσιολογιώτατος Ιερομόναχος π. Φιλήμων από την Ιερά Μονή Σταυρονικήτα Αγίου Όρους.


Στην ακολουθία και στην ομιλία που ακολούθησε παρέστη σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της περιοχής, ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Νικ. Χριστοφακάκης, ο δημ. σύμβουλος κ. Γ. Κουγιουμτζάκης, ιεροψάλτες, εκπαιδευτικοί και πλήθος πιστών όλων των ηλικιών

 

βλέπε βίντεο