Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός
στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Μιχαήλ Αρχαγγέλου Ιεράπετρας


Με λαμπρότητα και πολυπληθή συμμετοχή των πιστών πανηγύρισε την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, εορτή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων δυνάμεων, ο Ιερός Ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου της πόλεως της Ιεράπετρας 
Το απόγευμα της Τρίτης 7 Νοεμβρίου τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού, στην οποία χοροστάτησε, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.
Με απλό και μεστό λόγο ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην εορτή της  Συνάξεως όλων των κατηγοριών των Αγγελικών δυνάμεων. Όπως σημείωσε: «στο Σύμβολο της Πίστεως ομολογούμε ότι πιστεύουμε εις έναν Θεόν, Πατέρα παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε και αοράτων, δηλ. ότι είναι ο Θεός είναι Δημιουργός όχι μόνο του αισθητού κόσμου αλλά και των αοράτων ουρανίων δυνάμεων, που από την Παλαιά Διαθήκη, όπως ακούσαμε στα αναγνώσματα, εμφανίστηκαν στους Προφήτες και στους Δίκαιους ως απεσταλμένοι του Θεού. Επίσης οι Άγγελοι συμμετείχαν σε όλα τα μεγάλα γεγονότα της θείας οικονομίας για τη σωτηρία του ανθρώπου κατά την περίοδο της Καινής Διαθήκης, όπως στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, στην κατά σάρκα Γέννηση του Υιού και Λόγου του Θεού, στην Ανάσταση Του όταν άγγελος Κυρίου ανήγγειλε στις Μυροφόρες γυναίκες ότι το μνημείο είναι κενό διότι «ηγέρθη ο Κύριος», στην Ανάληψη του Κυρίου κ.α.


Ο Σεβ. Μητροπολίτης αναφέρθηκε ακόμα στο έργο των αγγελικών δυνάμεων να δοξολογούν ακατάπαυστα τον Θεό και να αποστέλλονται για να μεταφέρουν το θέλημά Του στους ανθρώπους ως «λειτουργικά πνεύματα εις διακονίαν αποστελλόμενα διά τούς μέλλοντας κληρονομείν σωτηρίαν», κατά τον Απόστολο Παύλο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο τάγμα του πεπτωκότος Εωσφόρου που από Άγγελοι φωτός μετατράπηκαν σε δυνάμεις τους σκότους, καθώς και στον φύλακα άγγελο που λαμβάνει ο χριστιανός με το άγιο Βάπτισμά του, για να τον προστατεύει νοερά. Ο Άγγελος αυτός χαίρεται ή λυπάται ανάλογα με τις επιλογές του ανθρώπου, ο οποίος έχει την ελεύθερη βούληση και το αυτεξούσιο.


Τέλος ευχήθηκε για όλους αυτό που ο Ιερέας εκφωνεί στα «πληρωτικά»: «Άγγελον ειρήνης, πιστόν οδηγόν, φύλακα των ψυχών και των σωμάτων ημών, παρά του Κυρίου δεηθώμεν», ώστε να επιτελούμε το θέλημα του Θεού, και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ να περιφρουρεί, να σκέπει και να προστατεύει καθένα χωριστά, καθώς και τους διερχόμενους από την περιοχή αυτή της πόλεως.
Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού έλαβαν μέρος Κληρικοί της πόλεως ενώ παρέστη πλήθος ευσεβών χριστιανών της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ των ο οποίων ο Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμαν. Λουτσέτης και ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος κ. Εμμαν. Φραγκούλης.