Η εορτή της Αγίας Σκέπης και της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940

Με την αρμόζουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε τo Σάββατο 28 Οκτωβρίου η εορτή της Αγίας Σκέπης και η εθνική επέτειος του έπους του 1940. 


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια, περιστοιχούμενος από τους Εφημερίους του ναού, ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας.


Ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία, στην οποία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος και συμμετείχε ο Ιερός Κλήρος της πόλεως. Παρέστησαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκης, οι Αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Σύμβουλοι της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου κ Νικ. Δασκαλάκης και Ιωάν. Γουλιδάκης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Λασιθίου κ. Εμμ. Καζαμίας, ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας Πλοίαρχος κ. Ιω. Παπαδάκης, ο Διοικητής της Π.Ν.Β. Κυριαμαδίου Αντιπλοίαρχος κ. Γεώργιος Καθεκλάκης, εκπρόσωποι του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας,  οι Διευθυντές των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Προϊστάμενοι Δημοσίων Υπηρεσιών.


Ακολούθως σχηματίσθηκε πομπή προς το Ηρώο της πόλεως, όπου ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση «υπέρ των αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων εν τοις ιεροίς του Έθνους ημών αγώσι». Ακολούθησε η κατάθεση των στεφάνων από του εκπροσώπους της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων  και άλλους εκπροσώπους τοπικών φορέων και σωματείων, η τήρηση ενός λεπτού σιγή και ο Εθνικός ύμνος από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ιεράπετρας. Στη συνέχεια η κ. Ιωάννα Βουζουνεράκη, Διευθύντρια του 2ου Δημ. Σχολείου εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγος της ημέρας και αναφέρθηκε στο  μήνυμα του ηρωϊκού «ΟΧΙ» των Ελλήνων την 28η Οκτωβρίου 1940. Τέλος, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση, όπου συμμετείχαν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι προσκοπικές ομάδες, οι Εθελοντές Σαμαρείτες και οι Νοσοκόμες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, οι Σύλλογοι της πόλης και η Φιλαρμονική του Δήμου Ιεράπετρας.