Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος προέστη στην εορτή των Θεοφανείων στην Ι.Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους

Στην Ιερά Μονή των Ιβήρων του Αγίου Όρους προέστη κατά την εορτή των Θεοφανείων ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, κατόπιν προσκλήσεως του Πανοσιολ. Καθηγουμένου της Ι. Μονής Αρχιμ. Ναθαναήλ.
Τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο υποδέχθηκε στην είσοδο της Ιεράς Μονής Ιβήρων ο Πανοσιολ. Καθηγούμενος Αρχιμ. Ναθαναήλ, ο Πανοσιολ. Προηγούμενος Αρχιμ. Βασίλειος και οι πατέρες της Μονής και πλήθος προσκυνητών.


Μαζί με τον Σεβ. κ. Κύριλλο έφθασε και ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός και η συνοδεία του.
Μετά την καθιερωμένη υποδοχή κατά το αγιορειτικό τυπικό τελέσθηκε η σχετική δέηση στο Καθολικό και αντηλλάγησαν προσφωνήσεις μεταξύ του Προηγουμένου Αρχιμ. Βασιλείου και του Σεβ. κ. Κυρίλλου.


Το εσπέρας της Τετάρτης προς Πέμπτη 6/19 Ιανουαρίου ο Σεβ. κ. Κύριλλος χοροστάτησε στη Λιτή, όπου ευλόγησε τους άρτους, και στην Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε τον Μεγάλο Αγιασμό και τη Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων, συνιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, του Ηγουμένου και των Ιερομονάχων της Μονής, εκπροσώπων των άλλων Μονών και των συνοδειών των δύο Σεβ. Αρχιερέων.


Μετά το πέρας της Θείας Λειουργίας δόθηκε το παραδοσιακό κέρασμα σρο Συνοδικό και στη συνέχεια παρετέθη εόρτια Τράπεζα, μετά το πέρας της οποίας μίλησαν ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Βασίλειος (Γοντικάκης), Προηγούμενος της Μονής, και ο Σεβ. κ. Κύριλλος, ο οποίος, αφού σημείωσε τον σύνδεσμο του μακαριστού προκατόχου του Ευγενίου και του ιδίου με τη Μονή, αναφέρθηκε στη σημασία της εορτής των Θεοφανείων ή Επιφανείων ή Φώτων. 


Το απόγευμα οι Σεβ. κ. Κύριλλος και κ. Δαμασκηνός και η συνοδείες τους μετέβησαν στην Ιερά Μονή Σταυρονικήτα, όπου εκκλησιάσυηκαν κατά την μεθέορτο πανηγυρικό Εσπερινό της Εορτής των Θεοφανείων και του Τιμίου Προδρόμου, όπου τους υποδέχθηκε ο Πανοσιολ. Καθηγούμενος Αρχιμ. Τύχων και στη συνέχεια παρεκάθησαν στην Τράπεζα.


Την επαύριο 7/20 Ιανουαρίου, εορτή της Συνάξεως του Τιμίου Προδρόμου, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος συλλειτούργησε με τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό και τους άλλους Πατέρες της Μονής στο καθολικό της Ιεράς Μονής των Ιβήρων.


Την ίδια ημέρα, συνοδευόμενοι από τον Πανοσιολ. Καθηγούμενο Αρχιμ. Ναθαναήλ  επισκέφθηκαν τις Ιερές Μονές Μεγίστης Λαύρας, όπου προσκύνησαν στο Καθολικό τον τάφο του Οσίου Ανανασίου και ευχήθηκαν στον άγοντα τα ονομαστήριά του Πανοσιολ. Καθηγούμενο Αρχιμ. Πρόδρομο, ενώ επισκέφθηκαν και την την Αδελφότητα της Κανονικής Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στις Καρυές, όπου έγιναν δεκτοί από τον Πανοσιολ. Καθηγούμενο Αρχιμ. Βαρθολομαίο και τους Πατέρες της Μονής, που δυστυχώς ακόμη στεγάζονται στο Κονάκι.


Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 8/21 Ιανουαρίου, οι δύο Σεβ. Αρχιερείς και η συνοδεία τους παρέστησαν συμπροσευχόμενοι κατά ην Ακολουθία του Όρθρου και κατά τη Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιον του Αγίου Νικολάου της Μονής των Ιβήρων και στη συνέχεια ανεχώρησαν.


Τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο συνόδευαν στο Άγιον Όρος οι Αιδεσιμώτατοι Πρωτ. του Οικουμ. Θρόνου π. Γεώργιος Μαλλιωτάκης, Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Ιερεύς Ελευθέριος Δαργάκης, ο Ιερολογ. Αρχιδιάκονος Αμβρόσιος Σκαρβέλης και οι κ.κ. Καζανάκης Κων/νος και Αντωνακάκης Ιωάννης, ενώ τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Δαμασκηνός Λιονάκης και ο Ιερομόναχος π. Νικηφόρος Εικοσιδέκας.