Με ομιλία για το Σύμπαν και διεθνή διαγωνισμό αστροφωτογραφίας ολοκληρώθηκε το Συνέδριο Αστροφυσικής στο «Κέντρο Πολιτιστικής & Κοινωνικής Μέριμνας» της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης & Σητείας   Mε μια ανοικτή εκδήλωση για το κοινό της Ιεράπετρας στον αύλειο χώρο του «Κέντρου Πολιτιστικής & Κοινωνικής Μέριμνας» της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής  16 Ιουνίου το πενθήμερο Διεθνές Συνέδριο Αστροφυσικής της Ιεράπετρας. Το συνέδριο, που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας Max-Planck και η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας σε συνεργασία με τον Δήμο Ιεράπετρας, είχε ως γενικό θέμα: «Πολωμένη ακτινοβολία από αστροφυσικούς πίδακες»  και συμμετείχαν οι πιο διάσημοι επιστήμονες του χώρου, περίπου 100 στον αριθμό, από 25 συνολικά χώρες.


Η  τελετή λήξης περιελάμβανε ομιλία για τα μυστικά του Σύμπαντος και  παρουσίαση των καλύτερων συμμετοχών στον διεθνή διαγωνισμό αστροφωτογραφίας που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου. Ειδικότερα, στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος 47 ερασιτέχνες αστροφωτογράφοι με συνολικά 132 αστροφωτογραφίες υψηλής ποιότητας, οι οποίες ελήφθησαν το δίμηνο από 1/3 έως και 30/4/2017. Ακολούθησε η βράβευση των νικητών στις τρεις ενότητες-κατηγορίες του διαγωνισμού αστροφωτογραφίας. Πρόκειται για τους: α) κ. Μ. Μαλακόπουλο (Θεσσαλονίκη) στην κατηγορία των αστροφωτογραφιών βαθέος ουρανού, β) κ. Κ. Ιωαννίδη (Θεσσαλονίκη) στην κατηγορία των αστροφωτογραφιών του ηλιακού μας συστήματος, και γ) κ. Dario Giannoble (Συρακούσες Σικελίας) στην κατηγορία των αστροφωτογραφιών τοπίου.

 


Ο εκ των διοργανωτών του συνεδρίου κ. Εμμ. Αγγελάκης ευχαρίστησε εγκάρδια τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, που υποστήριξε με θέρμη  και εμπράκτως αυτό το συνέδριο, τον Δήμο Ιεράπετρας για τη χορηγία του και προσωπικά τον Δήμαρχο κ. Θ. Καλαντζάκη και την Αντιδήμαρχο κ. Χρ. Χατζημαρκάκη για την ανταπόκρισή τους. Επίσης ευχαρίστησε τον κ. Μιχ. Περράκη και τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης (Σ.Φ.Α.Κ.), για τη μοναδική βραδιά αστροπαρατήρησης τη Δευτέρα 12/6, πρώτη ημέρα του συνεδρίου, με φορητά τηλεσκόπια και την παρουσιάση του νυχτερινού έναστρου ουρανού, κατά την οποία επιχειρήθηκε «μια ανασκαφή στην ιστορία του σύμπαντος», καθώς και όλους τους συντελεστές. Όπως τόνισε οι εργασίες του συνεδρίου στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία, αποτελώντας ένα από τα καλύτερα συνέδρια του χώρου, γεγονός που επιβεβαίωσαν και οι συμμετέχοντες διάσημοι Αστροφυσικοί.  


Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος συνεχάρη τον Ιεραπετρίτη Αστροφυσικό του Ινστιτούτου Ραδιοαστρονομίας Max-Planck κ. Εμμαν. Αγγελάκη και όλα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, αφιέρωσε την εκδήλωση στη μνήμη του αοιδίμου προκατόχου του, Μητροπολίτου κυρού Ευγενίου, καθώς συμπληρώνονται εννέα μήνες από τη μακαρία κοίμησή του. Επίσης, τόνισε ότι η Τοπική Εκκλησία φιλοξένησε το διεθνές αυτό επιστημονικό συνέδριο, αφενός διότι η Ορθόδοξη Εκκλησία αγκαλιάζει και δεν αντιμάχεται την επιστήμη, η οποία προσπαθεί να απαντήσει στο πως και όχι στο γιατί της δημιουργίας του κόσμου, και αφετέρου διότι ο τόπος έχει ανάγκη από συνεργασία και συνέργειες, όπως πράττει η Ιερά Μητρόπολη συνεργαζόμενη τόσο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και με τις επιστημονικές κοινότητες και όλους τους τοπικούς φορείς.
Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκης συνεχάρη όλους τους συντελεστές της συνδιοργάνωσης, τον  Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο και τον Δρ. κ. Εμμ. Αγγελάκη, και, αφού εξήρε την αγαστή συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη, επεσήμανε ότι ο Δήμος Ιεράπετρας θα στέκεται πάντα αρωγός στην υλοποίηση ανάλογων δράσεων και συνεδρίων που προβάλλουν, αναδεικνύουν και διαφημίζουν την Ιεράπετρα.  


Ακολούθησε η ομιλία για το κοινό με θέμα: «Το σύμπαν βήμα προς βήμα» από τον Δρ. κ. Eμμαν. Αγγελάκη, ο οποίος μέσα από την παρουσίαση πολλών φωτοφραφιών από τις συμμετοχές του διεθνούς διαγωνισμού αστροφωγραφίας,  ξενάγησε το κοινό σε μερικά από τα πιο θαυμαστά φαινόμενα στο σύμπαν. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο εγγύς αστροφυσικό περιβάλλον, το ηλιακό μας σύστημα, και στη συνέχεια προσχώρησε και σε μια συνοπτική ενόραση της εξωγαλαξιακής αστροφυσικής, παρουσιάζοντας ομάδες και σμήνη γαλαξιών εξω από τον δικό μας Γαλαξία.


Η ξεχωριστή αυτή βραδιά της τελετής λήξης παρατάθηκε με μια γοητευτική συζήτηση που ακολούθησε, καθώς το κοινό υπέβαλε τις ερωτήσεις του στον κ. Αγγελάκη, ο οποίος με την αμεσότητα και την ενάργεια που τον χαρακτηρίζει έδωσε εκλαϊκευμένα τις απαντήσεις της επιστήμης του.


Εκτός από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, τον Ιερό Κλήρο της περιοχής, τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκη, στην εκδήλωση λήξης του συνεδρίου παρακολούθησαν ακόμα οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ιεράπετρας κ. Εμμαν. Λουτσέτης, κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη, κ. Γεώργ. Ασπραδάκης και κ. Αργ. Πανταζής, ο δημ. σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος κ. Γ. Κουγιουμτζάκης και αρκετός κόσμος από όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.