Η 2η Αρχαιλογική Συνάντηση Ιεράπετρας
στο «Κέντρο Πολιτιστικής & Κοινωνικής Μέριμνας»
της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης & Σητείας

      


   Στην αίθουσα συνεδρίων του «Κέντρου Πολιτιστικής & Κοινωνικής Μέριμνας» της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας πραγματοποιήθηκαν το πρωί του Σαββάτου 17 Ιουνίου οι εργασίες  της 2ης Συνάντησης Αρχαιολογικού, Πολιτιστικού και Ιστορικού ενδιαφέροντος, που διεξάγεται από τις 16 έως τις 18 Ιουνίου στην Ιεράπετρα.


Στο ξεκίνημα των εργασιών της Συνάντησης παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος και οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών. Εκ μέρους του Προεδρείου τους  προσκεκλημένους, τους διακεκριμένους  εισηγητές, και όλους τους παρευρισκομένους καλωσόρισε ο κ. Μιχ. Σκλάβος, μέλος του Συλλόγου Ανάδειξης Αρχαιοτήτων Ιστορίας και Πολιτισμού «Ιεράπυτνα», ο οποίος μίλησε για τη χρησιμότητα των Πολιτιστικών Συλλόγων και την αξία του πολιτιστικού αποθέματος για την ανάδειξη, διαχείριση και προστασία των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων ενός τόπου. 


Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευχήθηκε καλή επιτυχία σημειώνοντας μεταξύ τα εξής: «Αναμφίβολα το συνέδριο αυτό αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία που προάγει πρωτοβουλία τον πολιτισμό, την έρευνα, τη γνώση και εμπλουτίζει την τοπική μας ιστορία. Είναι για όλους μας μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε τη μακραίωνη ιστορία και τα αρχαιολογικά ευρήματα της αρχαίας Ιεράπετρας, τα οποία μαζί με τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς θυσαυρούς αυτού του ευλογημένου τόπου συνθέτουν και συναποτελούν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε τις παρουσιάσεις των ερευνητικών εργασιών των έγκριτων Αρχαιολόγων και των λοιπών ειδημόνων-εισηγητών αυτής της επιστημονικής συνάντησης, που είναι προϊόν της συνεργασίας, της συνέργειας και της στήριξης τοπικών φορέων: του Δήμου Ιεράπετρας, της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και του Πανεπιστημίου του Σαλέντο (Salento) της Ιταλίας και βέβαια του δραστήριου Συλλόγου Ανάδειξης Αρχαιοτήτων Ιστορίας και Πολιτισμού «Ιεράπυτνα». Συγχαίρουμε όλους τους συντελεστές της παρούσας Συνάντησης και όλους όσοι εργάζονται συστηματικά για την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου και του πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας, ιδιαίτερα δε τον Πρόεδρο κ. Ιω. Ροβυθάκη και εκ των Μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου «Ιεράπυτνα» κ. Γ. Σωμαράκη».

 


Ακολούθησε χαιρετισμός του Δημάρχου κ. Θεοδ. Καλαντζάκη, ο οποίος με τη σειρά του επαίνεσε τους διοργανωτές της Β΄ Αρχαιολοιγής, Πολιτσιτικής και Ιστορικής Συνάντησης Ιεράπετρας και έκανε αναφορά στη σύσταση της Δημουττοικής Επιτροπής Αρχαιοτήτων με σκοπό τη διαφύλαξη και ανάδειξη της μεγάλης πολιστιστικής κληρονομίας του τόπου.


Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ανάδειξης Αρχαιοτήτων Ιστορίας και Πολιτισμού «Ιεράπυτνα» κ. Ιωάννης Ροβυθάκης, ο οποίος, αφού τόνισε ότι η ιστορία της Ιεράπετρας ξεκινά από τα βάθη της προϊστορίας, ανέγνωσε μήνυμα από τον κ. Δαβάρα Κων/νο, Επίτιμο Δημότη Ιεράπετρας και Επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων Ν. Λασιθίου. Επίσης, αναγνώσθηκε μήνυμα της Χρύσας Δαμιανάκη, Καθηγήτριας Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Σαλέντο και της κ. Β. Αποστολάκου, Επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων Παρουσιάσεις Ερευνητικών Εργασιών.


Ακολούθησαν οι εισηγήσεις από τους:
-Χρύσα Σοφιανού, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου με θέμα: «Οι ανασκαφές στο μικρό θέατρο της Ιεράπυτνας»,

-Eκπροσώπο του Ινστιτούτου Μελέτης της Προϊστορίας του Αιγαίου - Κέντρο Ανατολικής Κρήτης (ΙΝSTAP),
-Παπαδάτο Ιωάννη, Επίκουρο Καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα: «Η σημασία των ορεινών περιοχών για τη μινωική Κρήτη: «Νέα δεδομένα από τα βουνά της Ιεράπετρας».
-Θεοτόκη Θεοδούλου, Δρ. Αρχαιολόγο του μη αυτοτελούς γραφείου της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στη Κρήτη, με θέμα: «Ἀπό Σαμωνίου εἰς Ἱερὰν Πύδναν στάδιοι π΄. πόλις ἐστίν,  ἔχει ὅρμον, ἔχει δέ καί νῆσον [ἥ] καλεῖται Χρύσεα, ἔχει λιμένα καὶ ὕδωρ».
-Χαλικιά Κων/νο, Δρ. Αρχαιολόγο, με θέμα: «Η νήσος Χρυσή».


-Νικόλαο Μουρτζά, Δρ Γεωλόγος ΕΜΠ, με θέμα: «Αρχαιολογικοί δείκτες της σχετικής μεταβολής του επιπέδου της θάλασσας στην ακτή της Ιεράπετρας από τη Ρωμαϊκή περίοδο έως σήμερα: η ιχθυοδεξαμενή στα Φέρμα, η παράκτια κατασκευή στο Κουτσουνάρι, ο κυματοθραύστης του Ρωμαϊκού λιμένα της Ιεράπετρας και το παράκτιο κτίσμα στο Στόμιο».
-Ελένη Κολαΐτη, Μετ/γο Μηχανικός ΕΜΠ, Γεωτεχνικός Μηχανικός MSc, υπ. διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με θέμα: «Γεωαρχαιολογική προσέγγιση και παλαιογεωγραφική αναπαράσταση του Ρωμαϊκού λιμένα της Ιεράπετρας».
-Γεώργιο Φουστέρη, Δρ. Αρχαιολογίας, Καθηγητή Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Χριστιανικά μνημεία Επαρχίας Ιεράπετρας», -Αικατερίνη Χατζάκη, Διδάκτωρ Ιστορίας «Η Ιεράπετρα κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας».


Παρόντες κατά τις εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνάντησης ήταν, εκτός από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο και τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκη, ο πρώην Δήμαρχος κ. Νικόλαος Χριστοφακάκης, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ιεράπετρας κ. Γεώργ. Ασπραδάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι και πρώην Αντιδήμαρχοι κ. Εμμαν. Φραγκούλης και κ. Γεώργ. Κουγιουμτζάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης, ο τέως Αστυνομικός Διευθυντής κ. Εμμανούλ Πετάσης, ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Ιεράπετρας κ. Νεκτάριος Φρονιμάκης, ο πρώην Βουλευτής Λασιθίου κ. Ιω. Κουνενός. Ο Πρέδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Νικ. Παπαδάκης, η Πρόεδρος της Μορφωτικής Στέγης Ιεράπετρας κ. Γεωργία Μετινίδου-Μαρκοπούλου και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων.


Η 2η Συνάντηση Αρχαιολογικού, Πολιτιστικού και Ιστορικού ενδιαφέροντος συνεχίσθηκε το βράδυ του Σαββάτου 17/6 στη δημοτική αίθουσα «Μ. Μερκούρη», με ομιλητές τον Δρ. Scott Charles Gallimore, με θέμα: «Η Ιστορία της Αρχαίας Ιεράπετρας: Η Διεθνής Μητρόπολη της Κρήτης» και την Δρ. Marcella de Paoli, Έφορο και επιστημονική ερευνήτρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Βενετίας, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Η Ιεράπυτνα ξαναγεννιέται!».

 

Mε κεντρικό θέμα τις δυνατότητες ανάδειξης και διαχείρισης των Μνημείων της Ιεράπετρας ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 18/06/17 οι εργασίες της Συνάντησης στον  συνεδριακό χώρο του «Κέντρου Πολιτιστικής & Κοινωνικής Μέριμνας» της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας
Εισηγητές ήταν  οι:
-κ. Σπυριδάκης Μιχάλης, Ψηφιακός Χαρτογράφος-Περιβαλλοντολόγος-Υπάλληλος Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου του Υπουργείου Πολιτισμού, με θέμα: «Ο γεωπολιτικός και στρατιωτικός ρόλο του λιμανιού της Ιεράπετρας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
-κ. Τζώνος Παναγιώτης, Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και κ. Σκαλτσά Ματούλα, Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Μουσειολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Τρόπος ανάδειξης και διαχείρισης των Μνημείων».
-κ. Μαρκάκης Γιάννης, Εφέτης, με θέμα: «Η Νομοθεσία στη Δωρική Κρήτη».
-κ. Κλαίρη Γιαννίρη, Μaster’s στις Μουσειακές Σπουδές, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα: «Η δυναμική της σχέσης Μουσείου, Αρχαιολογικής Ανασκαφής και Τοπικής Κοινωνίας: προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας εθνογραφικής έρευνας στην Ιεράπετρα».
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα πορίσματα της Β΄Αρχαιολογικής-Πολιτιστικής-Ιστορικής Συνάντησης.
Κατά την τελευταία συνεδρία παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας και τέως Ευροβουλευτής κ. Μαν. Μαστοράκης, ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης στο Δήμο Ιεράπετρας κ. Γεώργιος Προϊστάκης, η κ. Χρύσα Σοφιανού, Προϊασταμένη της ΚΔ΄ Εφορίας Αρχαιοτήτων Ν. ,Λασιθίου, ο κ. Ιω. Παπαδάτος, Επ. Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Πρόεδρος του Συλλόγου Μινωικής Κρήτης κ. Τερέζα Βαλαβάνη,  εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και Μ.Μ.Ε και αρκετός κόσμος.