Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Κυρίου Κάτω Μεράς Ιεράπετρας

 


Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή τελέσθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 5 Αυγούστου ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στον φερώνυμο Ενοριακό Ναό της Κάτω Μεράς (παλαιάς πόλης) της Ιεράπετρας.
Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο, και έλαβαν μέρος Κληρικοί της περιοχής.


Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στο γεγονός  της θείας Μεταμορφώσεως του Κυρίου στο όρος Θαβώρ, ενώπιον των τριών προκρίτων Μαθητών Του, Πέτρου, Ιωάννου και Ιακώβου, με την παρουσία δύο εκπροσώπων της Παλαιάς Διαθήκης, των Προφητών Μωυσή και Ηλία, οι οποίοι συνομιλούσαν μαζί Του. Όπως σημείωσε έλαμψε το πρόσωπό Του, όπως ο ήλιος, και τα ενδύματά Του έγιναν λευκά όπως το φως. Ο Κύριος επέτρεψε να αποκαλυφθεί η δόξα της θεότητάς Του, λίγο πριν το εκούσιο Πάθος Του, ώστε οι Μαθητές Του, ακούγοντας και τη φωνή που ακούσθηκε κατά τη Βάπτισή Του «ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός…», να ενισχυθούν και να λάβουν θάρρος, ώστε να γίνουν στη συνέχεια διαπρύσιοι κήρυκες της Αναστάσεώς Του. 


Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι το ζητούμενο στη δύσκολη εποχή μας είναι ο καθένας να μεταμορφωθεί εσωτερικά, διότι όταν λάμψει μέσα μας το φως το αΐδιον και δεχθούμε «την καλήν αλλοίωσιν» τότε θα αλλάξει και όλη η κοινωνία μας. Γι᾿ αυτό και ένας ύμνος της εορτής μάς προτρέπει και μάς προσκαλεί να ανέβουμε νοητά δια της αρετής στο όρος Θαβώρ για να ζήσουμε αυτό που βίωσαν οι τρείς πιο προχωρημένοι Μαθητές και αργότερα Απόστολοι του Κυρίου, οι οποίοι, δια του Αποστ. Πέτρου, είπαν «Κύριε, καλό είναι να μείνουμε εδώ…».


Τέλος, ευχήθηκε όλοι να παρακαλέσουμε τον Κύριό μας Ιησού Χριστό να στείλει μία ακτίνα του ακτίστου Φωτός της Μεταμορφώσεώς Του για να φωτίσει και να μεταμορφώσει και τη δική μας ζωή.


Στην ακολουθία παρέστη ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, ο Βουλευτής του Ν. Λασιθίου κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, οι Αντιδήμαρχοι Ιεράπετρας κ. Γεώργ. Ασπραδάκης και κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη, ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Αστυνόμος Α΄ κ. Νεκτάριος Φρονιμάκης, ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας Πλωτάρχης κ. Ιω. Παπαδάκης, ο Κυβερνήτης του Λιμενικού Σκάφους Ιεράπετρας Ανθυποπλοίαρχος κ. Γ. Πατεράκης, ο πρώην Αστυν. Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Πετάσης, ο πολιτευτής κ. Αντ. Βγόντζας και πλήθος Ιεραπετριτών που κατέκλυσαν τους χώρους του πανηγυρίζοντος ναού.