Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Καττάρων κ. Μακάριος  χοροστάτησε κατά την Ιερά Παράκληση στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας

Μέσα σε κλίμα ιερής κατάνυξης και με μεγάλη συμμετοχή πιστών από ολόκληρο τον Νομό Λασιθίου τελέσθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 3 Αυγούστου στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας ο Εσπερινός και ο Μικρός Παρακλητικός Κανόνος στην Υπεραγία Θεοτόκο. Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Καττάρων κ. Μακάριος και παρέστη συμπροσευχόμενος από το Ιερό Βήμα ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος.


Στο τέλος, μετά την ευλόγηση των άρτων στον προαύλιο του σπηλαιώδους Καθολικού της Μονής, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος καλωσόρισε τον κρητικής καταγωγής Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Καττάρων κ. Μακάριο, εκφράζοντας τα αισθήματα χαράς και τιμής για την παρουσία του στην Ιερά και ιστορική Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας, που ετοιμάζεται για τη μεγάλη πανήγυρή της και κορυφαία Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως. Όπως τόνισε, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Καττάρων κ. Μακάριος, που κατ’ έτος επισκέπτεται την Ιεράπετρα λόγω συγγενικών δεσμών, παιδιόθεν διακονεί την Αγιοταφική Αδελφότητα και τα Ιερά Προσκυνήματα, εκεί όπου έστησαν οι άχραντες πόδες του Κυρίου, και σήμερα υπηρετεί την Ορθόξοδο Διασπορά του Κατάρ και της ευρύτερης περιοχής της Αραβικής χερσονήσου. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος, με αφορμή την επίσκεψη του Αρχιερέως του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, έκανε λόγο στους ισχυρούς και παλαιούς δεσμούς της Ι. Μονής Φανερωμένης με τους Αγίους Τόπους και αναφέρθηκε στον Ηγούμενο της Μονής Χατζη-Γρηγόριο, ο οποίος στα μέσα του 19ου αι. εφάρμοσε στο μοναστήρι πολλά στοιχεία από το τυπικό της Σιωνίτιδος Εκκλησίας. Ακόμα, ζήτησε από τον φιλοξενούμενο Ιεράρχη να μεταφέρει τις ευλογίες του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου του Κυρίου μας, του Πάνσεπτου Θεομητορικού Μνήματος και των παναγίων προσκυνημάτων των θεοβάδιστων Αγίων Τόπων στους πολυάριθμους προσκυνητές της Μονής Φανερωμένης, ευχήθηκε δε η «πλατυτέρα των ουρανών», η Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας και όλου του κόσμου, που οράτως περιΐπταται στους χώρους της Ιεράς Μονής Φανερωμένης, να σκεπάζει όλους με το μαφόριό της και να προστατεύει από παντός πειρασμού, κινδύνου και περιστάσεως.


Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Καττάρων κ. Μακάριος, αφού ευχαρίστησε εγκάρδια τον οικείο Μητροπολίτη κ. Κύριλλο για τη φιλοξενία στην Ιερά Μητρόπολή του και μάλιστα στο Θεομητορικό προπύργιο της Παναγίας της Φανερωμένης, του ευχήθηκε ο Τριαδικός Θεός να τον στερεώνει στον Μητροπολιτικό θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας και να τον αναδείξει άξιο Ποιμενάρχη της θεοσώστου Επαρχίας του, οδηγώντας το ποίμνιό του στους δρόμους της σωτηρίας.


Ο Σεβ. κ. Μακάριος μίλησε για την Υπεραγία Θεοτόκο, τονίζοντας ότι υπήρξε η σκάλα δια της οποίας κατέβηκε ο Θεός στη γη και ότι αποτελεί για όλο το ανθρώπινο γένος τη μεσίτρια προς τον Υιό της και Κύριό μας  Ιησού Χριστό, προς τον οποίο ως μητέρα έχει ιδιαίτερη παρρησία και θάρρος. Εξέφρασε ακόμα τη συγκίνηση και τη χαρά του διότι συνάντησε πολλούς νέους ανθρώπους να ανηφορίζουν με τα πόδια προς το ιστορικό αυτό μοναστήρι, μαρτυρώντας ότι διατηρείται ζωντανή η ευλάβεια προς το πρόσωπο της Θεομήτορος, το οποίο όλοι μας επικαλούμαστε σε κάθε δυσκολία της ζωής μας. Τέλος, αφού σημείωσε ότι αναγνωρίζει πολλούς από τους παριστάμενους πιστούς ως προσκυνητές των Αγίων Τόπων, μετέφερε την ευλογία του Θεομητορικού Μνήματος της Γεθσημανή, του Παναγίου Τάφου και των υπόλοιπων Ιερών προσκυνημάτων της Αγίας Γης.  


Στην Ιερά Παράκληση, κατά την οποία έψαλλε πολυμελής χορός ιεροψαλτών, παρέστη πλήθος ευσεβών χριστιανών κυρίως από τις περιοχές του Αγίου Νικολάου και της Ιεράπετρας.