Αρχιερατική Θεία Λειτουργία
στον Ι. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κάτω Χωριού


Την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών (Οσίου Ιωάννου της Κλίμακος), 26 Μαρτίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και ακολούθως τέλεσε τη Θεία Λειτουργία του Μεγ. Βασιλείου, κήρυξε τον θείο λόγο και τέλεσε το μνημόσυνο του μακαριστού Αριστείδου Πετάση στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ενορίας Κάτω Χωριού Ιεράπετρας.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος με μεστό και απλό λόγο  
αναφέρθηκε στα μηνύματα της Ευαγγελικής περικοπής, σημειώνοντας τη δύναμη της πίστεως, την οποία έθεσε ως προϋπόθεση ο Κύριος στον πατέρα για τη θεραπεία του παιδιού του που κατήχετο από δαιμόνια, όπως και από κάθε ψυχική και σωματική ασθένεια που συνδέονται μεταξύ τους και προέρχονται από την αμαρτία και την εκτροπή του ανθρώπου, διότι «Ει δύνασαι πιστεύσαι, πάντα δυνατά τω πιστεύοντι» (Μαρκ. 9,23). Επίσης αναφέρθηκε στα λόγια του Κυρίου «τούτο το γένος εν ουδενί δύναται εξελθείν ει μη εν προσευχή και νηστεία», υπογραμμίζοντας ότι τόσο η νηστεία είναι απαραίτητο μέσο για να υποτάξουμε το σώμα στο πνεύμα και να καθαρισθούμε σωματικά και πνευματικά στερούμενοι κάποιες απολαύσεις, και κυρίως η προσευχή, ιδιαιτέρως κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής με τις μεγάλες και κατανυκτικές ακολουθίες. Με την προσευχή μπορούμε να ζητούμε από τον Θεό να μας προσθέτει πίστη, ομολογώντας όπως ο πατέρας της ευαγγελικής περικοπής «πιστεύω Kύριε, βοήθει μου τη απιστίᾳ», και να γινόματε «ασυρματιστές του Θεού», όπως ο Άγιος Παΐσιος o Αγιορείτης, δηλαδή να επικοινωνούμε μαζί Του.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, που έλαβαν μέρος ο συνταξιούχος Εφημέριος Αιδεσιμώτατος Πρωτ. Νικόλαος Ελευθεράκης και ο Εφημέριος της Ενορίας Αιδεσιμώτατος Οικονόμος π. Παντελεήμων Καββουσανός,  ο τέως Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμανούλ Πετάσης προσφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Κύριλλο, καλωσορίζοντάς τον στο Κάτω Χωριό, όπου τέλεσε την πρώτη του Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Ο κ. Πετάσης, αφού εξέφρασε τις υψηλές προσδοκίες που τρέφουν όλοι για το νέο Ποιμενάρχη τους και κυρίως οι νέοι μας που αγωνιούν για το μέλλον τους και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία  που περιμένουν να ακούσουν λόγο που θα απαλύνει τον πόνο τους και τη μοναξιά τους, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την τέλεση του ετήσιου μνημοσύνου του μακαριστού πατέρα του και του ευχήθηκε υγεία, δύναμη, μακροημέρευση και καλή Ποιμαντορία.Στη συνέχεια τον Σεβ. κ. Κύριλλο προσφώνησε κατάλληλα ο Εφημέριος της Ενορίας Οικονόμος π. Παντελεήμων Καβουσανός, ο οποίος διερμηνεύοντας τα αισθήματα βαθύτατου σεβασμού και εκτιμήσεως των Μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, και όλων των Ενοριτών, καλωσόρισε τον Σεβ. Μητροπολίτη στην Ενορία Κάτω Χωριού και τον ευχαρίστησε εγκάρδια για την πλούσια  Αρχιερατική ευλογία που έλαβαν όλοι οι συμμετέχοντες, αφού ο Επίσκοπος έχει το πλήρωμα της Ιερωσύνης, ως ευρισκόμενος «εις τόπον και εις τύπον Χριστού». Ακόμα  ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο πολυχρόνια Αρχιερατεία, προκειμένου να οδηγεί το ποίμνιό του «εις νομάς σωτηρίους».
Τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, ευχαρίστησε τόσο τον Εφημέριο και Πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου π. Παντελεήμονα Καββουσανό όσο και τον κ. Εμμαν.  Πετάση για την προσλαλιά τους, σημειώνοντας την άψογη συνεργασία του μέχρι πρότινος Αστυνομικού Διευθυντή κ. Πετάση με τη Τοπική Εκκλησία, και ιδιαιτέρως κατά την εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Γέροντος και προκατόχου του, Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου, και κατά την Ενθρόνιση του στον Μητροπολιτικό θρόνο της Ι. Μητροπόλεως  Ιεραπύτνης και Σητείας τον περασμένο Νοέμβριο.
Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στο Μνημόσυνο παρέστη πλήθος κόσμου, ανάμεσα στον οποίο ήταν ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου Ταξίαρχος κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης, ο Διοικητής του Αστυν. Τμήματος Αγίου Νικολάου Αστυνόμος Α΄ κ. Σταύρος Σπανουδάκης,   ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α.» του Δήμου Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Φραγκούλης, ο πρώην Βουλευτής Λασιθίου κ. Ιω. Κουνενός, ο τέως Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Γεώργιος Κουγιουμτζάκης κ.α.