Εξεδήμησεν εις Κύριον ο Ιερεύς Αντώνιος Τσίρκας, Εφημέριος Ενορίας Κατσιδωνίου Σητείας

Σε ηλικία μόλις 46 ετών, το Σάββατο 14 Ιανουαρίου, εξεδήμησεν εις Κύριον ο Πρεσβύτερος Αντώνιος Τσίρκας, Εφημέριος Ενορίας Κατσιδωνίου Σητείας, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου είχε χειρουργηθεί και νοσηλευόταν λόγω κακοήθους όγκου στο κεφάλι.
Η εξόδιος Ακολουθία εψάλη το μεσημέρι της Δευτέρας 16  Ιανουαρίου στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου πόλεως Σητείας (Υπαπαντή του Κυρίου), προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, με τη συμμετοχή πλειάδος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως και παρουσία πλήθους κόσμου.


Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην επί 24 και πλέον έτη ιερατικής διακονίας του μακαριστού π. Αντωνίου Τσίρκα, εκ των οποίων τα 21 στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας και τα τελευταία τρία χρόνια στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, αρχικά στην περιοχή της Ιεράπετρας και στη συνέχεια στην Ενορία Κατσιδωνίου Σητείας.

 


Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι ο εκλιπών Κληρικός υπήρξε ταπεινός και αγαθός λευΐτης στην υπηρεσία Θεού και ανθρώπων, καλός  οικογενειάρχης και αγαπητός από τους Ενορίτες του και από τους συναδέλφους του, και ότι πλέον μετέστη εκ των προσκαίρων προς τα αιώνια και από τα λυπηρότερα επί τα χρηστότερα και θυμηδέστερα, στα ουράνια σκηνώματα, όπου θα συνεχίσει να ιερουργεί εκ του υπερουράνιου Θυσιαστηρίου. Τόνισε ότι σήκωσε αγόγγυστα τον Σταυρό της αρρώστιας και ότι πάντοτε ήλπιζε στο έλεος του Κυρίου και την πολλή αυτού αγάπη, παρόλες τις αντιξοότητες και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Τέλος, ο Σεβ. ανακοίνωσε ότι, αφού ο μακαριστός είχε επιλέξει να υπηρετήσει στην τοπική μας Εκκλησία, η Ιερά Μητροπολή θα συμπαρασταθεί στην οικογένειά του και θα αναλάβει εξ ολοκλήρου τα έξοδα της κηδείας, ενώ τη δαπάνη για τον τάφο στο Δημοτικό Κοιμητήριο Σητείας ανέλαβε ο Δήμος Σητείας.
Επίσης, ο Μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατσιδωνίου κ. Εμμανουήλ Τσαντάκης αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία και την προσφορά του μακαριστού Εφημερίου στην Ενορία Κατσιδωνίου και ανέγνωσε το Ψήφισμα του Συλλόγου.


Ο αοίδιμος π. Αντώνιος Τσίρκας του Κων/νου και της Μαρίας γεννήθηκε το έτος 1970 στη Κοινότητα Χατζή Πυλίας Μεσσηνίας. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στη γενέτειρά του φοίτησε στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Τήνου και στη συνέχεια αποφοίτησε από τη Ριζάρειο Σχολή Αθηνών. Νυμφεύθηκε τη Διονυσία Σωτηρ. Αλεξοπούλου, με την οποία απέκτησαν τρία τέκνα. Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 15.11.1992 στον Ι. Ναό του Αγίου Γεωργίου Νερομύλου Καλαμάτας και Πρεσβύτερος στις 21.11.1992 στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Εισοδίων Θεοτόκου Αλαγονίας Μεσσηνίας από τον μακαριστό Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο  (Θέμελη).  Διορίσθηκε  στις 23.11.1992 Εφημέριος του Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ενορίας Πύλας και στις 8.3.1993 μετετέθη στον Ι. Ναό Προφήτου Ηλία Ενορίας Καπλανίου, όπου υπηρέτησε έως και τις 19.11.2013, οπότε και έλαβε Κανονικό Απολυτήριο Γράμμα και μετετέθη στην Ιερά Μητροπολη Ιεραπύτνης και Σητείας. Διορίσθηκε από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κυρό Ευγένιο στην κενή Εφημερική θέση της Ενορίας Τιμίου Προδρόμου Μεσελέρων Ιεράπετρας, απ᾿ όπου μετετέθη από 1.10.2014 στην Ενορία Ι. Ναού Εισοδίων Θεοτόκου Ενορίας Κατσιδωνίου, στην οποία και υπηρέτησε μέχρι και την εκδημία του.