Κουρά Μεγαλόσχημης Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής Μαλλών


Το εσπέρας του Σαββάτου 11 Μαρτίου, εν μέσω πλειάδος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, παρουσία πλήθους πιστών και μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης και πνευματικής χαράς, τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Γενεσίου Θεοτόκου Εξακουστής Μαλλών Ιεράπετρας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου. Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος έκειρε τη Μοναχή Ολυμπιάδα σε Μεγαλόσχημη Μοναχή.


Ο Σεβασμιώτατος, κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στη μεγάλη αξία του Μοναχισμού ως προπύργιου της Εκκλησίας και στο δύσκολο δρόμο της μοναχικής ζωής. Όπως τόνισε η Μοναχή Ολυμπιάδα, που ενδύεται το μέγα και αγγελικό σχήμα της Μεγαλόσχημης Μοναχής, έχει προσφέρει τον εαυτό της στην αγάπη του Χριστού, στο μαρτύριο της συνειδήσεως και στη διακονία των αδελφών της μοναζουσών και όλων των ευσεβών προσκυνητών του μοναστηριού. Ασκείται νυχθημερόν στην ιστορική Μονή της Παναγίας Εξακουστής στις μοναχικές αρετές της υπακοής, της παρθενίας και της ακτημοσύνης, που αποτελούν τις βασικές αρετές της ασκητικής ζωής. Επίσης υπογράμμισε ότι ο μοναχός και η μοναχή κατά την κουρά τους, που αποτελεί ένα πνευματικό γάμο με τον Νυμφίο Χριστό, αναλαμβάνουν το Σταυρό τους και την αναμμένη λαμπάδα, επειδή είναι «φως στους ανθρώπους» εκδαπανούμενοι συνεχώς για τη σωτηρία όλου του κόσμου. Η μοναχική ζωή είναι πολιτεία ελευθερίας, αφού ο μοναχός προσέρχεται με τη δική του προαίρεση στην ασκητική ζωή με σκοπό να αποβάλει τον παλαιό άνθρωπο και να καταστεί δοχείο του Αγίου Πνεύματος.

περισσότερες φωτογραφίες βλέπε ΕΔΩ


Τέλος, ο Σεβ.κ. Κύριλλος ευχήθηκε στη νέα Μεγαλόχημη Μοναχή η μεγάλη Γερόντισσα, η τροφός και η προστάτης του μοναστηριού, η Παναγία η Εξακουστή, να την αναλάβει και να τη σκεπάζει στη μοναχική της ζωή, και στην Ηγουμένη Φεβρωνία πνευματική πρόοδο και αύξηση της Αδελφότητας της Μονής.
Στην ακολουθία συμμετείχαν ο Πανοσιώτατος Ηγούμενος της Ι. Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Σητείας Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Φιλάρετος Ζαχαριουδάκης εκ της Ι. Μονής Φανερωμένης Ιεράπετρας, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Φιλόθεος Δοργιάκης, Εφημέριος Ι. Κ. Ναού Αγίας Φωτεινής πόλεως Ιεράπετρας, ο Αιδεσιμ. Σκευοφ. Μιχαήλ Ξυδιανός, Εφημέριος Ι. Ναού Παναγίας Ελεούσης πόλεως Ιεράπετρας, ο Αιδεσιμολ. Οικονόμος Θεολόγος Καλαφατάκης, Εφημέριος Ι. Ναού Τιμίου Σταυρού πόλεως Ιεράπετρας, ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Γεώργιος Τσικαλάκης, Συνταξιούχος Εφημέριος, ο  Αιδεσ. Πρωτ. Στυλιανός Μαθιουδάκης, Εφημέριος Ενορίας Μαλλών, και ο Αιδεσιμ. Εφημέριος της Μονής Οικονόμος π. Αντώνιος Κανάρης.
Ακολούθησε κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Μονής για όλο το εκκλησίασμα.