Ιερά Παράκληση
για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Το βράδυ της Δευτέρας 5 Ιουνίου, εορτή του Αγίου Πνεύματος, τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας η καθιερωμένη κατά τα τελευταία χρόνια Ιερά Παράκληση για τους μαθητές και τις μαθήτριες που θα διαγωνισθούν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.
Μέσα σε κλίμα κατάνυξης ο ναός γέμισε από τους μαθητές και τις μαθήτριες που θα συμετάσχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, καθώς και από γονείς, συγγενείς και εκπαιδευτικούς που ήρθαν να προσευχηθούν για ευόδωση των προσπαθειών και επιτυχία των δικών τους υποψηφίων.


Στον Παρακλητικό Κανόνα «εις τον Δεσπότην Χριστόν υπέρ των μαθητών των υποκειμένων εις εξετάσεις» χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος στο τέλος της ακολουθίας διάβασε ειδική ευχή επιστηριγμού των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων για την είσοδό τους στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.


Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος μίλησε πατρικά στα παιδιά και σημείωσε τα εξής: «Μας αξίωσε ο Θεός να επιτελέσομε κατά την εορτή του Αγίου Πνεύματος την ειδική Παράκληση που συνέθεσε ένας σύγχρονος Επίκοπος της Εκκλησίας μας και απευθύνεται στην πηγή της γνώσεως και της αληθινής σοφίας, τον Δεσπότη Χριστό. Τον παρακαλέσαμε να καθαρίσει τη διάνοια και την καρδιά σας ενόψει της δοκιμασίας των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ενώπιον της εικόνας της Παναγίας της Ελεούσας, που αποτελεί ένα σύμβολο και ένα σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής της Ιεράπετρας. Γνωρίζετε πολύ καλά, όπως και εμείς οι μεγαλύτεροι,  ότι η ζωή δεν εξαντλείται σε μια εξέταση, η οποία είναι μια μάχη, όμως ο πόλεμος της ζωής είναι καθημερινός, συνεχής και σε πολλά επίπεδα. Σύμφωνα με τον Μένανδρο "Ως χαρίεν άνθρωπος, όταν άνθρωπος η", δηλ. προτεραιότητα και ανεκτίμητη αξία έχει ο άνθρωπος, που είναι τόσο χαριτωμένος, αν πράγματι είναι άνθρωπος». Επίσης, παρότρυνε τους υποψηφίους να αποθέτουν πάντοτε την ελπίδα τους στην Ελπίδα που ποτέ δεν πεθαίνει και αυτή είναι ο Δεσπότης Χριστός και οι πρεσβείες της Κυρίας Θεοτόκου και πάντων των Αγίων, ευχήθηκε δε από καρδίας καλή δύναμη και επιτυχία στις επικείμενες Πανελλήνιες Εξετάσεις και γενικότερα στη ζωή τους, έχοντας τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, που χορηγεί την άνωθεν σοφία και επιφέρει την «καλήν αλλοίωσιν» του ανθρώπου.  

Τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος μοίρασε σε όλα τα παιδιά την εικόνα της Παναγίας της Ελεούσης και ευχήθηκε στο καθένα ξεχωριστά καλή επιτυχία.