Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος
ιερούργησε στην Ι. Μονή ΟσίαςΕιρήνης Χρυσοβαλάντου Ηρακλείου

 

 

Την Παρασκευή 28 Ιουλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου πόλεως Ηρακλείου. 
Στην πολυσήμαντη ομιλία του στο πολυάριθμο εκκλησίασμα ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στην κοινωνική προσφορά του Μοναχισμού, στον βίο και την οσιακή κοίμηση της Οσίας  Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου, καθώς και στην αγιότητα ως δυνατότητας όλων των ανθρώπων. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «Οι άγιοι με την προαίρεσή τους, τη δική τους προσωπική ελευθερία, δέχθηκαν την Χάρη και ενέργεια του Θεού και γι’ αυτό μετέχουν αυτής της Χάριτος του Θεού, δηλ. ο Θεός είναι ένοικος σε αυτούς. ΄Ολοι οι άγιοι βίωσαν την παρουσία του Θεού, γι’ αυτό και πρέπει να τους τιμούμε «ως φίλους Χριστού, ως τέκνα και κληρονόμους Θεού», κατά τον άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, αφού μάς απέδειξαν έμπρακτα πως οι ευαγγελικές αρετές είναι πραγματοποιήσιμες».

Στο τέλος της Αρχιερατικής Θ. Λειτουργίας ο Πανοσιολ. Ηγούμενος της Ι. Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αρχιμ. Μεθόδιος Σαμαρειτάκης, ο οποίος χοροστάτησε από το παραθρόνιο, προσέφερε στον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο μια αρχιερατική βακτηρία ως αναμνηστικό δώρο.
Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο για την κανονική άδεια να ιερουργήσει στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση του Ηγουμένου αυτής, και εξήρε το πλούσιο εκκλησιαστικό έργο του, που συνδυάζει την πνευματικότητα του μοναχικού βίου με σημαντικό κοινωνικό έργο, όπως είναι η λειτουργία της Μονάδας Φροντίδος Ηλικιωμένων - το Γηροκομείο «Απόστολος Τίτος» στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Χρυσοβαλάντου.Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Αρχιμ. Νικηφόρος Κουνάλης, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Βαρθολομαίος Σιαρλής, εκ της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου, ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Γεώργιος Μαλλιωτάκης, Αρχιερατ. Επίτροπος της Στ΄ Αρχιερατικής Περιφέρειας της Ι.Α.Κ. και άλλοι Ιερομόναχοι και Ιερείς, ενώ στιο Ιεό Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος και διακονών στο Ιερό Βήμα ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Πρόδρομος Ξενάκης, Αρχιγγραμματεύς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και Αδελφός της Μονής.