Κοπή Αγιοβασιλόπιτας της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας
και απονομή διορισμών στους νέους Εκκλησιαστικούς Συμβούλους
 των Ενοριών της περιοχής Ιεράπετρας

 

Μέσα στην εορταστική ατμόσφαιρα των ημερών του αγίου Δωδεκαημέρου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος επέδωσε τους διορισμούς στα μέλη των νέων Εκκλησιαστικών Συμβουλίων, για την τριετία από 1/1/2019 έως 31/12/2021, την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2018, μετά το πέρας του Αρχιερατικού Εσπερινού στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας.


Μετά την ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, σύμφωνα με το εκκλησιαστικό έθος, ευλόγησε την Αγιοβασιλοπιτα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών αρχόντων και του πλήθους ευσεβών χριστιανών του τόπου.
Στην προσλαλιά του ο Σεβ. Μητροπολίτης αφού αναφέρθηκε στις εορτές της κατά σάρκα περιτομής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και της μνήμης του Μεγάλου Βασιλείου, σημειώνοντας ότι πρέπει να μας εμπνέουν στη ζωή μας κατά το νέο έτος, μίλησε για τη σημαντική και ξεχωριστή διακονία των Εκκλησιαστικών Συμβούλων, τονίζοντας ότι κάθε μέλος του «Σώματος του Χριστού» επιτελεί υπεύθυνα και ενσυνείδητα όποιο διακόνημα του αναθέσει η Εκκλησία. Η θέση τους είναι τιμητική και άμισθη και επιλέγονται όχι γιατί έχουν κάποια απολαβή, αλλά για να γίνουν «συγκυρηναίοι» στην άρση του Σταυρού της ευθύνης της διοικήσεως και διαχειρίσεως της Ενορίας τους. Η θητεία τους, όπως ορίζει ο Εκκλησιαστικός Νόμος και ο σχετικός Κανονισμός περί ιερών ναών και ενοριών της Εκκλησίας Κρήτης είναι τριετής και σε όλα τα Μέλη της Ενορίας πρέπει να δίδεται η πνευματική αυτή ευκαιρία να μετέχουν και να συμβάλλουν στο έργο της διακονίας της Ενορίας.


Απευθυνόμενος στα νέα Μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων, που διορίσθηκαν από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο της Ιεράς Μητροπόλεως για την τριετία 2019-2021, υπογράμμισε τα εξής: «Όλοι εσείς βρίσκεστε σήμερα εδώ, επειδή ανταποκριθήκατε θετικά στην τιμητική πρόταση και πρόσκληση του Ιερέα και της Τοπικής Εκκλησίας για να γίνετε μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας σας. Είμαστε βέβαιοι ότι από τώρα που αναλαμβάνετε τη υψηλή αυτή διακονία σας είσαστε αποφασισμένοι να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας στην Ενορία που σας τιμά και πρέπει και εσείς να τη τιμήσετε, επιτελώντας με συνείδηση το διακόνημά σας και διαφυλάσσοντας ο,τι καλό παραλάβατε από τους προκατόχους σας.  Όταν, συν Θεώ, θα έχει ολοκληρωθεί η θητεία μας και άλλοι θα αναλάβουν να συνεχίσουν το λειτούργημά σας θα πρέπει να αποχωρήσετε από τη θέση αυτή με ενισχυμένη πίστη στο Θεό, με μεγαλύτερη αγάπη στην Εκκλησία, με περισσότερη αξιοπρέπεια και τιμή μεταξύ των ανθρώπων και όχι με παράπονο ή με αποδοκιμασία για την Εκκλησία, επειδή δεν ανανεώθηκε η θητεία σας. Έτσι, θα δοξάζετε τον Θεό για την ευκαιρία και την ξεχωριστή ευλογία που σας δόθηκε να είστε Μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας σας. Εξάλλου, ο καλοπροαίρετος και ανιδιοτελής άνθρωπος, που αγαπά πραγματικά το εκκλησιαστικό έργο του και την Εκκλησία, δεν ζητεί ανταλλάγματα και αναγνώριση από τους ανθρώπους, αλλά τον νοιάζει μόνο να αρέσει η διακονία του στον Θεό, διότι όλοι μας είμαστε διάκονοι Ι. Χριστού. Ευχόμαστε ολόψυχα ο Θεός να ευλογεί και να χαρίζει πλούσια καρποφορία στην ευθυνοφόρο διακονία όλων σας ως Εκκλησιαστικών Συμβούλων και άμεσα συνεργατών των Εφημερίων μας».


Επίσης, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο νέο εγκόλπιο ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως που φέτος είναι αφιερωμένο στους ιερούς ναούς και τα χριστιανικά μνημεία των Ενοριών Καλαμαύκας και Μαλλών Ιεράπετρας, σημειώνοντας ότι αυτά τα εκκλησιαστικά μνημεία μαρτυρούν ότι είμαστε φορείς μια βαρύτιμης παράδοσης, ως συνεχιστές της οποίας μπορούμε να στηριζόμαστε γερά στα πόδια μας. Ευχαρίστησε από καρδιάς τον παριστάμενο Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκη και τους συνεργάτες του, τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας κ. Νεκτ. Φρονιμάκη, τους σεβαστούς Πατέρες-Εφημερίους, οι οποίοι νυχθημερόν εργάζονται στις Ενορίες τους για την προαγωγή του ποιμνίου τους, τον  Πρωτοψάλτη και Διευθυντή της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως «Άγ. Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννη Αρώνη και τον σύλλογο των Ιεροψαλτών της Ιεράπετρας που ως Χορωδία «εν ενί στόματι και μιά καρδία» έψαλλε, αποδίδοντας έντεχνα και ηδύμολπα τα ιεροψαλτικά μέλη και λαμπορύντας με την κοινή παρουσία τους τη λατρευτική αυτή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως.
Τέλος, ο Σεβ. κ. Κύριλλος  διένειμε τους διορισμούς στους νέους Επιτρόπους,  την Αγιοβασιλόπιτα και το εγκόλπιο ημερολόγιο του νέου έτους σε όλους τους εκκλησιασθέντες, και ευχήθηκε εγκάρδια στο καθένα χωριστά χρόνια πολλά και καλή και ευλογημένη χρονιά.


Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού και στην κοπή της Αγιοβασιλόπιτας παρέστη σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της ευρύτερης περιοχής Ιεράπετρας, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ηλίας Νταραράς, οι Αντιδημάρχοι κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη και κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, ο Δημ. Σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος κ. Εμμαν. Φραγκούλης, ο Δ/κτής του Τμήματος Ασφαλείας Ιεράπετρας κ. Νεκτ. Φρονιμάκης, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, Πρόεδροι συλλόγων και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή.
Τέλος, προσφέρθηκε δεξίωση με παραδοσιακά κεράσματα στο Αρχονταρίκι του ναού.

βλέπε περισσότερες φώτο