Η πανήγυρη του I. Nαού Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου
Ενορίας Νέας Ανατολής Ιεράπετρας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή πιστών πανηγύρισε την Τρίτη 8 Μαΐου ο Ιερός Ενοριακός Ναός Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Νέας Ανατολής Ιεράπετρας.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από τους Εφημερίους των όμορων Ενοριών, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.


Ειδικότερα, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος μίλησε από στήθους στο πολυάριθμο εκκλησίασμα για τον βίο και το έργο του αγίου, σημειώνοντας ότι ήταν ο «ηγαπημένος» και επιστήθιος Μαθητής του Κυρίου, αυτόπτης μάρτυρας της Σταυρικής θυσίας και της Ανάστασης Του και ο «Ευαγγελιστής της αγάπης». Όπως υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος, ο Ευαγγελιστης Ιωάννης έγραψε στην Α΄ Επιστολή του ότι ο Θεός είναι αγάπη, γι᾿ αυτό και όποιος δεν αγαπά τον αδελφό του, δηλ. τον πλησίον του, τον οποίον βλέπει και είναι εικόνα Θεού, πώς μπορεί ν’ αγαπήσει τον Θεό, τον οποίο δεν βλέπει.


Λίγο πριν την Απόλυση τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο προσφώνησε κατάλληλα ο Αιδεσιμώτατος Σακελλάριος π. Ιωάννης Ζερβάκης, Εφημέριος της Ενορίας Νέας Ανατολής, ο οποίος με βαθειά συγκίνηση είπε τα ακόλουθα: «Mε μεγάλη χαρά και αγαλλίαση σας υποδεχόμεθα σήμερα, Σεβασμιώτατε Δέσποτα, στον εορτάζοντα Ιερό Ενοριακό μας Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ως τον νέο Αρχιερέα και Δεσπότη μας, σε χαρμόσυνο αυτήν τη φορά γεγονός. Η χαρά και η αγαλλίασή μας προέρχεται εκ του γεγονότος της παμψηφεί εκλογής και εγκαταστάσεως σας ως Μητροπολίτου της ιστορικής Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας. «Τοιούτος  ημίν έπρεπεν Αρχιερεύς». Έναν τέτοιον Αρχιερέα θέλαμε και το Πανάγιον Πνεύμα ενέπνευσε τους αγίους Αρχιερείς της εν Κρήτη Εκκλησίας και Σας εξέλεξαν αναγνωρίζοντας τα πολλαπλά Σας προσόντα: τον ιερόν ζήλον, την ταπεινότητα, την αγαθότητα, τη θεολογικήν Σας κατάρτιση και την Ποιμαντική πείρα που αποκτήσατε κατά την διάρκεια της μακράς θητείας Σας στο πλευρό του μακαριστού μας Μητροπολίτου κυρού Ευγενίου, ως Πρωτοσύγκελλος, ως Αρχιεγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της εν Κρήτη Εκκλησίας και ως συντονιστού του πνευματικού και διοικητικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Σας θεωρούσαμε και σας θεωρούμε πάντοτε πνευματικό Αδελφό μας, Πατέρα, Αρχιερέα και Δεσπότη μας, «ορθοτομούντος τον λόγον της του Θεού αληθείας».Σας ευχαριστούμε για την τιμητική παρουσία σας στον εορτάζοντα Ιερό Ναό μας και σας ευχόμεθα εκ βάθους ψυχής τα έτη σας να είναι πολλά και ευλογημένα, να έχετε  υγεία και δύναμη σωματική και πνευματική στο υψηλό αλλά δύσκολο έργο Σας και η Ποιμαντορία Σας να μείνει ιστορική στην Ιερά Μητρόπολή μας. Ευχαριστώ τον Θεό και την χάρη των Αγίων, που, παρά τα προβλήματα της υγείας μου, με αξίωσαν να συλλειτουργήσω μαζί Σας ως Αρχιερέα, ύστερα από επί 57 ολόκληρα έτη Εφημερίας στην Ιερά Μητρόπολή μας».