Εκδηλώσεις στην Ι. Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας
για τα 40 χρόνια από την κοίμηση
του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Ευγενίου

Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος συμμετείχε στις εκδηλώσεις μνήμης και ευγνωμοσύνης για τα σαράντα χρόνια από την κοίμηση του αοιδίμου από Αρκαδίας Μητροπολίτου και έπειτα Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Ευγενίου, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας υπό τη αιγίδα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης.


Το πρωί τελέσθηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Μοιρών, κατά την οποία προέστη ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος και έλαβαν μέρος οι Σεβ. Μητροπολίτες Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ο οποίος με λόγο γλαφυρό σκιαγράφησε  την προσωπικότητα και την πολυδιάστατη προσφορά του μεγάλου αυτού εκκλησιαστικού ανδρός και Προέδρου της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Ευγενίου.


Στη συνέχεια τελέσθηκε Συνοδικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του, με τη συμμετοχή και των Σεβ. Μητροπολιτών Λάμπης, Συβρίτου και Σφακιων κ. Ειρηναίου, Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.
Μετά το πέρας του Αρχιερατικού Συλλείτουργου ακολούθησε η αποκάλυψη αναμνηστικής πλάκας στην είσοδο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού από τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο και τον Δήμαρχο Φαιστού κ. Γεώργιο Αρμουτάκη.


Στη συνέχεια οι Σεβ. Αρχιερείς, οι Ιερείς και οι πιστοί μετέβησαν στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας, όπου ενώπιον της προτομής του αειμνήστου Πρωθιεράρχου Κρήτης τελέσθηκε από τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του. Ακολούθησε ξενάγηση στην έκθεση σπάνιων φωτογραφιών από το ανέκδοτο αρχείο του μακαριστού στο ισόγειο του «Πολιτιστικού Κέντρου» και στη συνέχεια στο Αμφιθέατρο άρχισε η Ημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη του.
Κατ᾽ αρχάς αναγνώσθηκε μήνυμα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, από τον Πανοσιολ. Αρχιγραμματέα Αρχιμ. Πρόδρομο Ξενάκη,  ο χαιρετισμός του Σεβ. Αρχιεπίσκοπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου και οι παρακάτω ομιλίες:


-Νικόλαος Ψιλλάκης, συγγραφέας-ιστορικός, με θέμα «Διαπλέοντας συμπληγάδες»,
-Δημήτριος Σάββας, συγγραφέας-Δ/ντής της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, με θέμα «Η διακονία του Ευγενίου εις καιρούς χαλεπούς»,
-Αρχιμ. Νήφων Βασιλάκης, Κωδικογράφος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης με θέμα «Ο Κρήτης Ευγένιος μέσα από τους Κώδικες της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης»,
-Σεβ. Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος με θέμα «Μερικά έγγραφα του Αρχιμ. Ευγενίου Ψαλιδάκη κατά την περίοδο της Κατοχής. Απογραφή του Επισκόπου Αρκαδίας Ευγενίου από την καταστροφή των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής σε Ιερούς Ναού».


Οι εκδηλώσεις, που είχαν ξεκινήσει την Πέμπτη 13/12 με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα Ι. Ναό Αγ. Ευγενίου Μοιρών, τέλεση Τρισαγίου για τον Αρχιεπίσκοπο Ευγένιο, αποκάλυψη επιγραφής και το άνοιγμα της έκθεσης, ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακά τραγούδια από το Τμήμα  Παραδοσιακής Χορωδίας του «Πολιτιστικού Κέντρου», υπό τη διεύθυνση του κ. Ανδρ. Γιακουμάκη. Τέλος παρατέθηκε γεύμα εις μνήμην του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου στην αίθουσα του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Μοιρών.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Σεβ. Πρόεδρος και τα Μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, ο Ιερός Κλήρος της περιοχής, ο Δήμαρχος Φαιστού κ. Γ. Αρμουτάκης, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και πλήθος πιστών.