Αρχιερατικό Συλλείτουργο 
στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια πανηγύρισε τη Δευτέρα 11 Ιουνίου, εορτή της Σύναξης του Αρχαγγέλου Γαβριήλ εν τω Άδειν, ο Ιερός Ενοριακός Ναό της Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας.
Ανήμερα της πανηγύρεως τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, ο οποίος στη συνέχεια ευλόγησε τους άρτους. Ακολούθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο από τον  Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου και τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της Ιεράπετρας, καθώς και του Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως  Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιεροθέου Χιώτη.
Τον θείο λόγο κήτρυξε κατάλληλα ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, οποίος αφού ευχαρίστησε από καρδιάς τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο για την πρόσκληση, μίλησε για το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και την ιδιαίτερη ευλάβεια και το σεβασμό που τρέφουν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες προς την Παναγία, η οποία ήταν το στήριγμα και η καταφυγή των χριστιανών της Μικρασίας στους δύο διωγμούς κατά των Ελλήνων το 1914 και το 1922. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, αυτήν την ιδιαίτερη ευλάβεια, τιμή και σεβασμό, που ο ευσεβής λαός μας με διάφορες επωνυμίες αποδίδει στη γέφυρα γης και ουρανού Υπεραγία Θεοτόκο, διαφύλαξαν και οι ξεριζωμένοι Μικρασιάτες από το Ρεϊζ Ντερέ, μεταφέροντας στη νέα τους πατρίδα την εικόνα της Παναγίας της Ελεούσης, χάρη στην οποία οικοδομήθηκε ο περίλαμπρος φερώνυμος ναός της στην Ιεράπετρα.


Αναφερόμενος στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας ο Σεβ. κ. Ανδρέας επικεντρώθηκε στη φράση «μακάριοι οι ακούοντες τον λόγον του Θεού και φυλάσσοντες αυτόν», υπογραμμίζοντας ότι η Θεοτόκος εφύλαξε στην καρδιά της τον λόγο του Θεού καθ’ όλη τη ζωή της, γι᾿ αυτό καλούμαστε και εμείς να ακολουθήσουμε το παράδειγμά της, να φυλάξουμε και να τηρούμε τον λόγο του Θεού στη ζωή μας.


Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ευχαρίστησε εγκάρδια τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ανδρέα, ο οποίος «όδευσε οδόν μακράν» και προεξήρχε της πανηγύρεως, αποδεχόμενος την σχετική  πρόσκληση, λόγω της μικρασιατικής καταγωγής του από τη μητέρα του. Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, εκ μέρους των Εφημερίων και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας του πανηγυρίζοντος ναού, προσέφερε στον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ανδρέα αντίγραφο της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας της Ελεούσας, υπογραμμίζοντας ότι η εικόνα της μεταφέρθηκε στην Ιεράπετρα από το Ρεϊζ Ντερέ της Μικρασίας ως ιερό κειμήλιο και ανεκτίμητος θησαυρός από τους ξεριζωμένους πρόσφυγές και αποτελεί πιστό αντίγραφο της εικόνος του Άξιον Εστι που φυλάσσεται στο ιερό σύνθρονο του Πρωτάτου των Καρυών του Αγίου Όρους. Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχήθηκε στον Σεβ. κ. Ανδρέα να έχει πάντοτε στην πεπνυμένη πηδαλιουχία του και στο πολύπλευρο Αρχιερατικό έργο του στην Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, την σκέπη, την προστασία και την ενίσχυση της Παναγίας της Ελεούσης, της εφόρου και προστάτιδος των Μικρασιατών και όλων των κατοίκων της Ιεράπετρας.


Επίσης, ο Σεβ. κ. Κύριλλος υπογράμμισε ότι μαζί με τη Σύναξη της Παναγίας «Άξιον Εστί» εορτάζεται και η μνήμη των αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, γι᾿ αυτό το μυαλό και η καρδιά μας βρίσκονται στην εσταυρωμένη Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, καθώς άγει τα σεπτά ονομαστήρια του ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης μας κ.κ. Βαρθολομαίος, στον οποίο ευχήθηκε η Παναγία η Ελεούσα να τον περιφρουρεί και να τον στηρίζει στο πολισχυδές έργο του ως Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, προκειμένου να παραμένει αναμμένη η λαμπάδα του αειφεγγούς Φαναρίου.


Τέλος, ο Ιερός Κλήρος και ο χορός συνέψαλλαν το πολυχρόνιον για τα ονομαστηρια της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.   

 
Στην πανήγυρη του ναού έλαβαν μέρος πολλοί Κληρικοί της Ιεράπετρας ενώ έψαλλαν δύο χοροί  καλλικέλαδων ιεροψαλτών της περιοχής με χοράρχες τον Πρωτοψάλτη και Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννη Αρώνη και τον Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής κ. Ευάγγελο Φραγκούλη.


Παρέστησαν εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής η Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη και άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η Πρόεδρος κ. Ευτυχία Μαρινάκη και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας και πλήθος ευσεβών χριστιανών της πόλης και της ευρύτερης περιοχής Ιεράπετρας.