Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος σε αρχιερατικό συλλείτουργο στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων προς τιμή του προκατόχου του μακαριστού Μητροπολίτου Φιλοθέου Βουζουνεράκη

Με ιδιαίτερη κατάνυξη και σύμφωνα με το μοναστηριακό τυπικό τελέσθηκε την Δευτέρα 23 Ιουλίου στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων Χανίων, Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου και συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου, του Σεβ. Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου, του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού και συμπροσευχούμενου του Σεβ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου για τους αποφοίτους της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης.


Στη συνέχεια τελέσθηκε μνημόσυνο υπέρ των αειμνήστων διδασκάλων και των τεθνεώτων μαθητών και διακονητών της Γεραράς Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης, η οποία για πολλά χρόνια είχε την έδρα της στην Ιερά Μονής της Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων Χανίων.


Ακολούθως. ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός καλωσόρισε με λόγια εγκάρδια τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο και όλους τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς της Εκκλησίας Κρήτης που συλλειτούργησαν ευχηθείς να έχουν ευλογημένα και έτη πολλά διακονώντας την Εκκλησία του Χριστού.


Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης «η Αγία Τριάς», Πρωτ. Αντώνιος Σαπουνάκης καλωσόρισε τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς και όλους τους παρευρισκομένους αποφοίτους τους Σχολής.
Επίσης στον ναό μίλησε σύντομα και ο Πρωτ. Εμμανουήλ Καροφυλάκης, Εφημέριος του Ιερού Ναού Αφγίου Παντελεήμονος Κερατσινίου της Ι. Μητροπόλεως Νικαίας-Θεολόγος, ο οποίος αναφέρθηκε στις σπουδαίες εμπειρίες του από τη φοίτησή του στη Σχολή, που τον βοήθησαν καθοριστικά στην ιερατική του πορεία.


Στην Τραπεζαρία της Μονής όλοι οι Σεβ. Αρχιερείς απηύθυναν λόγους ευχαριστιών τονίζοντας την σπουδαιότητα  και τη συμβολή της Εκκλησιαστικής Σχολής της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων στην στελέχωση της Εκκλησίας Κρήτης και  στην κατάλληλη προετοιμασία Κληρικών και σπουδαίων επιστημόνων.
Στη συνέχεια ο Πρωτ. Φιλοκτήμων Αυγουστινάκης, ιερατικώς προϊστάμενος του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού πόλεως Σητείας έκανε μια ιστορική αναδρομή στα χρόνια ταῶν σπουδών στην Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης, αναφερόμενος κυρίως στο έργο του τιμώμενου για φέτος μακαριστού Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Φιλοθέου Βουζουνεράκη, ο οποίος προήδρευσε στη Σχολική Εφορεία της Εκκλησιαστικής Σχολής κατά τα έτη 1973-1975.


Ειδικότερα ο π. Φιλοκτήμων, μεταξύ άλλων σημείωσε τα εξής: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση ευρισκόμενος σήμερα «εις τας αυλάς» της παλαιφάτου ταύτης Ιεράς Μονής της Αγίας Τριάδος, αλλά και της τροφού σχολής μαζί με τους ομογάλακτους αποφοίτους αυτής, εις τους οποίους μετά ιεράς καυχήσεως συγκαταλέγομαι και εγώ. Η συγκίνηση μου επιτείνεται από το γεγονός  ότι Εκκλησία, δια του σεπτού Ποιμενάρχου μου, Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, μου ανέθεσε να ομιλήσω για το τιμώμενο φέτος υπό του Συνδέσμου Αποφοίτων της Σχολής πρόσωπο του μακαριστού Μητροπολίτου Ιεραπυτνης και Σητείας κυρού Φιλοθέου, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας από τον Οκτώβριο του 1973 έως τον Δεκέμβριο του 1975.


Τότε περίπου κατά το σχολικό έτος 1972-73, άρχισα κι εγώ σε τούτο το περίσεμνο κάστρο της Ορθοδοξίας και του Γένους, όπου οι ρίζες της τροφού Σχολής, να βηματίζω σταθερά πάνω στο δόλιχο της ιερατικής μου κλήσης με την ευλογημένη χειραγωγία του τότε Σχολάρχου πολιού και σεβαστού Γέροντα Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου, αλλά και των λοιπών «σοφών και συνετών» διδασκάλων της σχολής. «Οι σπείροντες εν δάκρυσι, εν αγαλιάσει θεριούσι» (Ψαλμός 126). Δοξάζω και προσκυνώ το ονομά της Αγίας Τριάδος για την εν δάκρυσι σπορά της παιδικής και εφηβικής μου ηλικίας τόσο εδώ στο ομώνυμο Μοναστήρι όσο και στον Άγιο Ματθαίο, όπου απεφοίτησα, αλλά και στη Θεσ/νίκη κατά τη φοίτηση μου στη Θεολογική Σχολή. Προπάντων όμως δοξάζω και ευχαριστώ τον Πανάγαθο Θεώ για την αγαλλίαση του αμητού του χαρίσματος της Ιερωσύνης, η οποία επι 35 έτη υπερ παν άλλο περικοσμεί, κρατύνει, χαροποιεί και νοηματοδοτεί τη ζωή μου.


Ευχαριστώ από βάθους καρδίας ευγνωμόνως τον Σεβ. Ποιμενάρχη μου, Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό, αλλά και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποφοίτων της Σχολής π. Αντώνιο για την ιδιαίτερη ευλογία και τιμή που δι᾿ αυτών μου επεφύλαξε σήμερα η πρόνοια του Θεού, την οποία καθ᾿ υπακοήν αποδέχθηκα, όχι μόνο ως πρόσκληση, αλλά και ως πρόκληση, χρεωστικώς προς τον χεοροτονίσαντά με πολυφίλητο Γέροντα, αοίδιμο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κυρό Φιλόθεο».
Ο ομιλητής, ως παλαιός απόφοιτος της Σχολής, αναφέρθηκε σε αναμνήσεις και βιώματά του από τη Σχολή στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος, όπου τους επισκεπτόταν ο μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Φιλόθεος ως Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας. Επίσης έκανε λόγια για την κρυφή χαρά που ένιωθε όταν ερχόταν στη Σχολή ως Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας «ο δικός μας Δεσπότης και πνευματικός πατέρας» και στη μυστική πνευματική σχέση του με το Επίσκοπο, που κορυφώθηκε με την χειροτονία τους ως Κληρικός από τον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Φιλόθεο».
Και κατέληξε με τα εξής λόγια: «Ήταν 16η Δεκεμβρίου 1993, ημέρα Πέμπτη και ώρα 6 μ.μ. ὀταν στο 6ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ιεράπετρας-Φέρμων εν μια ροπή ανεκόπη βιαίως σε τροχαίο ατύχημα το νήμα της επίγειας ζωής του. «Ο ευσκιόφυλλος δρυς της Εκκλησίας της Κρήτης έπεσε». «Ο όντως φίλος του Θεού Μητροπολίτης Φιλόθεος εκοιμήθη» και «προσετέθη εις τους πατέρας αυτού» […]. Ωστόσο ο υπο αυτού ητοιμασμένος τάφος κάτωθεν του Ιερού Επισκοπικού Παρεκκλησίου του Αγίου Ιωάννου του Ερημίτου με τη δική του επιτάφια επιγραφή δεν σηματοδοτεί το τέλος αλλά την εν Χριστω Αναστάντι τελείωσή Του:
Πιστεύω εις την ζωήν την αιώνιον,
προσδοκώ εις την των νεκρών Ανάστασιν.
πέπεισμαι δια την αγάπην του Θεού
και ελπίζω εις το μέγα του έλεος.
Μέσα σε αυτές τις τέσσερις γραμμές συνοψίζεται όλη η φιλόθεος φιλοσοφία του Μητροπολίτου Φιλοθέου. Μέσα στους τέσσερις αυτούς στίχους συναντώνται όλων τα φιλοπάτορα συναισθήματα για τον φιλότεκνο Πατέρα.Ο τάφος του θα παραμείνει κι αυτός «κήπος κεκλεισμένος», «πηγή εσφραγισμένη» και σήμα της αιωνίου ζωής αλλά και υπόμνηση ζωντανή της παρακαταθήκης του: «Να αγαπούμε τον Θεό, την Εκκλησία και τον άνθρωπο».
Αιωνία Του η μνήμη. Την ευχή του να έχομε!».   


Ακολούθησε η εισήγηση του φιλολόγου καθηγητή της Εκκλησιαστικής Σχολής κ. Ευαγγέλου Δελάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στην περίοδο της προεδρίας της Σχολικής Επιτροπής από τον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Φιλόθεο, σημειώνοντας το ανύστακτο ενδιαφέρον του για το στεγαστικό της Σχολής. Όπως σημείωσε ο ομιλητής «στις 21 Μαΐου του 1974 το Υπουργείο δίδει την εντολή  στον Μητροπολίτη  Ιεραπύτνης και Σητείας Φιλόθεο «όπως προβή εις τα ςδεούσας ενεργείας, ίνα μεταφερθῆ  η Σχολή εις το παραχωρηθέν οίκημα» του Αγίου Ματθαίου», αποτελώντας σημαντική εξέλιξη για την πορεία της Σχολής.


Οι εργασίες της συνάξεως συνεχίστηκαν στην Τράπεζα της Ιεράς Μονής με τη συμμετοχή αποφοίτων και καθηγητών, οι οποίοι συνήθλαν από διάφορα μέρη της Κρήτης και της Ελλάδος για να συμμετάσχουν στη φετινή ημερίδα. Τιμήθηκαν οι απόφοιτοι του σχολικού έτους 1967-1968 επί τη συμπληρώσει του Ιωβηλαίου έτους από της αποφοιτήσεώς τους και τέλος τιμήθηκαν οι τωρινοί μαθητές της Εκκλησιαστικής Σχολής του Αγίου Ματθαίου, που έλαβαν τους βαθμούς τους από τα χέρια των Σεβ. Αρχιερέων.
Η σύναξη ολοκληρώθηκε με την παράθεση γεύματος στην Τράπεζα της σημερινής Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης, στον Άγιο Ματθαίο Χανίων.