Λαμπρή η εορτή της μνήμης του Οσίου Χατζη Ανανίου
στην Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής Μαλλών

 Mέσα στην αναστάσιμη ατμόσφαιρα και παρουσία πλήθους πιστών εορτάσθηκε την Κυριακή των Μυροφόρων, 22 Απριλίου, στην Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής Μαλλών, η μνήμη του Οσίου Χατζή-Ανανία του Θαυματουργού, κτήτορος και ιδρυτού της Μονής.

 


Στην Ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος στη συνέχεια, ευλόγησε τους άρτους, ιερούργησε καί κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο, ενώ στο τέλος διάβασε την ειδική ευχή για την ευλογία των κολλύβων που προσφέρθηκαν στην μνήμη του Οσίου.

 


Στην ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, με αφορμή το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας από το κατά Μάρκον Ευαγγέλιον, αναφέρθηκε στις Μυροφόρες γυναίκες ως πρώτες αγγελιοφόροι της Αναστάσεως, σημειώνοντας παράλληλα τον σημαντικό ρόλο των γυναικών σήμερα που δεν υπάρχει ανάγκη να προσφέρουν μύρα στον Χριστό, αλλά για προσφορά στην κοινωνία και στην οικογένεια. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε σημαντικά και θαυμαστά γεγονότα από τον βίο του Οσίου Χατζή-Ανανία, τονίζοντας ότι γεννήθηκε το 1837 στις Μάλλες  Ιεράπετρας, και υπήρξε ο πρώτος υποτακτικός του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη στην Ι. Μονή του Τιμίου Προδρόμου Καψά Σητείας, όπου και εκάρη Μοναχός.


Όπως υπογράμμισε Σεβ. κ. Κύριλλος, ο Όσιος Χατζη-Ανανίας από μικρός αφοσιώθηκε στην αγάπη του Χριστού, ζώντας ασκητικά από πολύ μικρός, με νηστεία, αγρυπνία και αδιάλειπτη προσευχή, γι᾿ αυτό και αξιώθηκε του προορατικού χαρίσματος και της θεραπείας ασθενειών, όπως καταμαρτυρεί το πλήθος των θαυμάτων του μέχρι σήμερα. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σχέση του Οσίου με την Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής, την οποία ανήγειρε ο ίδιος στο χώρο που είχε βρει την εικόνα της Παναγίας μέσα στο μικρό σπήλαιο, και ευχήθηκε σε όλους και όλες που προσήλθαν στην πανήγυρη να έχουν στη ζωή τους την ευχή και την ευλογία του Οσίου Χατζή Ανανία. Αυτήν την αγιασμένη παράδοση και μέσα σ᾽ αυτόν τον αγιοπνευματικό χώρο έζησαν τόσο ο Γέροντας Ιωαννίκιος, ο οποίος αξιώθηκε να τελέσει την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Οσίου και να διαδώσει την τιμή του, όσο και η προ ολίγων εβδομάδων κοιμηθείσα Γερόντισσα Φεβρωνία, η οποία ασκήθηκε και εκείνη στη Μονή με πίστη και ιερό ζήλο, κατέληξε ο Σεβ.


Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας τέθηκε προς προσκύνηση των πολυάριθμων πιστών και προσκυνητών της Μονής, καθώς και των πνευματικών παιδιών του μακαριστού Γέροντος Ιωαννικίου Ανδρουλάκη που προσήλθαν από άλλες περιοχές της Κρήτης, τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Οσίου.
Ακολούθησε  καφές και παραδοσιακό κέρασμα σε όλο το εκκλησίασμα στο Αρχονταρίκι και τους αύλειους χώρους του μοναστηριού.