Ο Αρχιερατικός Εσπερινός
στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Καλλιόπης
της Ιεράς Μονής Καψά στον «Μαρουλά»

Το απόγευμα της Παρασκευής 7 Ιουνίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε, ευλόγησε τους άρτους και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο κατά την ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής της Αγίας Μάρτυρος Καλλιόπης στο φερώνυμο Μετόχι της Ιεράς Μονής Καψά, στη θέση «Μαρουλάς» Σητείας.


Στην ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στον βίο της αγίας, σημειώνοντας τη φυσική της ομορφιά και τα πλούσια ψυχικά και πνευματικά χαρίσματά της, τα οποία είχε αφιερώσει στο Χριστό και στη διακονία και παραμυθία των ασθενών και πασχόντων. Επίσης, επεσήμανε ότι η αγία δεν δελεάστηκε από τις υποσχέσεις και τις κολακείες του τοπικού άρχοντα, και δεν υπέπεσε στον πειρασμό, ο οποίος είναι ο ίδιος σε όλες τις εποχές και αλλάζει μόνο όνομα, αλλά ομολόγησε την πίστη της και μαρτύρησε για τον Χριστό. Επίσης, ο Σεβ. αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο ναός κτίσθηκε καθ᾽ υπόδειξιν του Οσίου Πορφυρίου στον Ηγούμενο της Μονής, «για να ημερέψει ο τόπος, επειδή είχαν γίνει πολλά φονικά και είχαν χαθεί πολλές ανθρώπινες ζωές στην περιοχή», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Όσιος.
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε όλοι να μιμηθούμε το αγωνιστικό φρόνημα, τον ζήλο και την σταθερότητα της πίστης της Αγίας Καλλιόπης.
Στην ακολουθία συμμετείχαν Εφημέριοι της περιοχής και παρέστησαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί της ευρύερης περιοχής, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης.