Με λαμπρότητα και δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία
 ο εορτασμός των Θεοφανείων στη Σητεία


Με ξεχωριστή εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάσθηκαν και φέτος τα Άγια Θεοφάνεια στην πόλη της Σητείας την Κυριακή 6 Ιανουαρίου. Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο κατάμεστος από ευσεβείς χριστιανούς Ιερός Καθεδρικός Ναός της Αγίας Αικατερίνης, όπου μετά την ακολουθία του Όρθρου τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, κατά την οποία συλλειτούργησαν ο Σητειώτης Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ και ο οικείος Ποιμενάρχης Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.


Kατά τη διάρκεια του Κοινωνικού αναγνώσθηκε, από τον Προϊστάμενο του ναού Αιδεσιμ. π. Νικόλαο Παθιάκη, η Εγκύκλιος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, η οποία απευθύνεται προς τους Αιδεσ/τους Κληρικούς, τους Οσιωτάτους Μοναχούς και το ευσεβές πλήρωμα της Εκκλησίας Κρήτης και διαβάσθηκε κατά την ημέρα της εορτής των Θεοφανείων σε όλους τους Ιερούς Ναούς και τις Ι. Μονές της Μεγαλονήσου.


Στην συνέχεια τελέστηκε ο Μέγας Αγιασμός από τον Σεβ. Προικονήσου κ. Ιωσήφ, και αμέσως μετά, ο Σεβ. κ. Κύριλλος προχείρισε σε Εκκλησιάρχη τον κ. Νικόλαο Σακκαδάκη, ο οποίος για πολλά χρόνια υπηρετεί φιλότιμα και ανιδιοτελώς στο Ιερό Βήμα του Ιερού Καθεδρικού Ναού της πολιούχου της πόλεως Σητείας.


Στη συνέχεια, κατά την παράδοση, σχηματίσθηκε πομπή, η οποία με κωδωνοκρουσίες, λάβαρα και εξαπτέρυγα και υπό τους ήχους Φιλαρμονικής του Δήμου Σητείας κατευθύνθηκε προς την προβλήτα του λιμανιού της πόλεως, όπου τελέστηκε ο καθαγιασμός των υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο μέσα από το παραδοσιακό ψαροκάικο του κ. Μιαούλη, ο οποίος επί πολλά χρόνια προσφέρει το αλιευτικό σκάφος του για την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού μέσα στο λιμάνι της Σητείας.


Στην παγωμένη θάλασσα έπεσαν νέοι της Σητείας και ο νεαρός που ανέσυρε τον Τίμιο Σταυρό παρέλαβε από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο ένα χρυσό σταυρό.


Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και ευλογημένα, και  του χρόνου, με τη βοήθεια και τη χάρη του επιφανέντος και εν Ιορδάνη βαπτισθέντος Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.


Στην Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία και στην ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού έλαβαν μέρος Εφημέριοι της πόλεως και παρέστησαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδωρος Πατεράκης και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας, εκπρόσωπος του Διοικητή της 11ης Μ.Σ.Ε.Π. Ζήρου, οι Διοικητές της Π.Ν.Β. Κυριαμαδίου Αντιπλοίαρχος κ. Εμμαν. Καπετανάκης, του Α.Τ. Σητείας Υπαστυνόμος Β΄ κ. Γεώργιος Μάλλιος, ο Λιμενάρχης Σητείας Υποπλοίαρχος Λ.Σ κ. Ιωάννης Ψαράκης και εκπρόσωποι τοπικών Αρχών και Φορέων και πλήθος Σητειακών.

κι άλλες φώτο παρακάτω

βλέπε βίντεο