Η  Εξόδιος Ακολουθία της μακαριστής Μοναχής Παρασκευής
στην Ιερά Μονή Αγίων Πάντων Αγιασμένου Ιεράπετρας

 
Σε κλίμα συγκίνησης τελέσθηκε πριν το μεσημέρι της Τρίτης 7 Μαΐου η  Εξόδιος Ακολουθία της μακαριστής Μοναχής Παρασκευής στην Μονή της μετανοίας της, την Ιερά Μονή Αγίων Πάντων Αγιασμένου Ιεράπετρας.


Προηγήθηκε η ακολουθία του Όρθρου και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.


Στην ακολουθία της Εξοδίου Ακολουθίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην μοναχική υπακοή, στην ακτημοσύνη, στην ταπείνωση και στην καλωσύνη της Μοναχής Παρασκευής, τονίζοντας ότι υπήρξε άνθρωπος της ησυχίας, της νηστείας και της προσευχής. Η κατά κόσμον Αικατερίνη Κοκκινάκη, όπως είπε ο Σεβασμιώτατος, γεννήθηκε το έτος 1931 στο χωριό Πεύκος Βιάννου, και εκάρη Μοναχή την Κυριακή του Θωμά (4 Μαΐου) του έτους 2003 στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονής Αγίων Πάντων Αγιασμένου Ιεράπετρας από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κυρό Ευγένιο. Υπήρξε εξ εγγάμων, όμως, ακολούθησε την παράδοση αιώνων, που διατηρείται ακόμη στην Κρήτη, και όταν χήρεψε, αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στον Κύριο, αφού είχε τακτοποιήσει τις οικογενειακές της υποχρεώσεις. Κοιμήθηκε εν Κυρίῳ τη Δευτέρα 6 Μαΐου, σε ηλικία 88 έτων, στο Ηράκλειο, καθώς ο Αναστηθείς Κύριος την κάλεσε κοντά Του μέσα στην πασχάλια περίοδο, όντας πλήρης ημερών και πλήρης αρετών. Τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχήθηκε «ο Αναστάς Κύριος και Αρχηγός της ζωής και του θανάτου, να κατατάξει την ευλογημένη ψυχή της μακαριστής Μοναχής Παρασκευής εν χώρᾳ ζώντων και εν σκηναίς Δικαίων. Ας είναι η μνήμη αυτής αιωνία!».


Στην Εξόδιο Ακολουθία, αλλά και στην ταφή της μακαριστής Μοναχής στον αύλειο χώρο του μοναστηριού, έλαβε μέρος πλειάδα Εφημερίων της Ιεράς Μητροπόλεως και συμμετείχαν αντιπροσωπείες από την Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής Μαλλών, με επικεφαλής την Ηγουμένη Μοναχή Ολυμπιάδα, το Ιερό Ησυχαστήριον Αγίων Θεοδώρων Ηρακλείου, με επικεφαλής την Ηγουμένη Μοναχή Θεοδώρα, το Ιερό Ησυχαστήριο Αναστάσεως του Κυρίου και Άξιον Εστί Ιεράπετρας και πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας, καθώς και από τη γενέτειρα της μακαριστής Μοναχής, τον Πεύκο Βιάννου.