Με τη δέουσα λαμπρότητα και με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της πόλεως τελέσθηκε το απόγευμα της Τρίτης 7 Οκτωβρίου 2020 ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της μνήμης του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου και των συν αυτώ 98 Οσίων Θεοφόρων Πατέρων, στο φερώνυμο Επισκοπικό Παρεκκλήσιο, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, στην Ιεράπετρα.
Στην ακολουθία, κατά τη διάρκεια της οποίας ετέθη προς προσκύνηση των παρισταμένων πιστών τμήμα των ιερών λειψάνων του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.
Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο συναξάρι του αγίου αλλά και στη μεταφορά της τιμής του από την περιοχή των Χανίων στην Ανατολική Κρήτη από τον μακαριστό Επίσκοπο Ιεράς και Σητείας κυρό Φιλόθεο (Μαζοκοπάκη), ο οποίος ήταν Αδελφός της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου Χανίων.
Όπως σημείωσε, οι άγιοι δεν ανήκουν μόνο σε ένα τόπο, αυτόν που γεννήθηκαν ή ασκήτευσαν και αγίασαν, αλλά σε όλη την Εκκλησία. Ο Όσιος Ιωάννου ε ομάδα ασκητών ξεκίνησαν από την Αίγυπτο, έφτασαν στην Κύπρο, όπου προστέθηκαν και άλλοι μοναχοί στη συνοδεία τους, αργότερα πέρασαν στην Αττάλεια της Μικράς Ασίας, και αφού δεν μπόρεσαν να βρουν την πολυπόθητη ησυχία έφτασαν μέσω της Γαύδου στα νότια του Νομού Χανίων, στο σπήλαιο του Αζωγυρέ Σελίνου.
Ο Σεβ. κ. Κύριλλος τόνισε ότι οι 99 ασκητές αφιέρωσαν όλη τη ζωή τους στον Κύριο μας Ιησού Χριστού, γι’ αυτό και αξιώθηκαν ομόψυχοι και ομόφρονες να παραδώσουν την ψυχή τους στον Κύριο, καθώς την ίδια ώρα που ένας κυνηγός τόξευε τον Όσιο Ιωάννη τον Ερημίτη στο Ακρωτήρι των Χανίων οι συνασκητές του κοιμήθηκαν οσιακά, όπου ο καθένας βρισκόταν εκείνη της στιγμή, άλλος στο διακόνημά του, άλλος σε στάση προσευχής και άλλος αναπαυόμενος.
Ιδιαιτέρως, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο ασκητικό φρόνημα και στο αγωνιστικό ιδεώδες, που ο Όσιος Ιωάννης ο Ερημίτης, ως συνεχιστής του ποδηγέτη και καθηγητή της ερήμου Οσίου Αντωνίου, του Οσίου Εφραίμ του Σύρου, του Οσίου Ισαάκ του Οσίου και των άλλων μεγάλων ασκητικών Πατέρων, μας δίδαξε με την αγία βιωτή του ως αντίδοτο στη σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία του υλικού ευδαιμονισμού, ευχήθηκε δε η χάρη και η ευλογία του και των 98 συνασκητών του να συνοδεύει όλους σε κάθε περίσταση της ζωής τους.