O Αρχιερατικός Εσπερινός  της πανηγύρεως του Ι. Ναού Παναγίας Ελεούσης πόλεως Ιεράπετρας.

O Αρχιερατικός Εσπερινός  της πανηγύρεως του Ι. Ναού Παναγίας Ελεούσης πόλεως Ιεράπετρας.
Ημερομηνία δημοσίευσης 11.06.2020

Mε την πρέπουσα λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή πιστών τελέσθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 10 Ιουνίου ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της Σύναξης της Υπεραγίας Θεοτόκου εν τω «άδειν» στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό της Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευλόγησε τους άρτους και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο, αναφερόμενος στην ξεχωριστή θέση που κατέχει η Παναγία στη θεία λατρεία και στις καρδιές των πιστών, όπως μαρτυρεί η μεγάλη προσέλευση τους σε αυτή την ετήσια πανήγυρή της. Όπως τόνισε, αυτή η τιμή καιη  ευλάβεια των χριστιανών κορυφώνεται κατά την ευχαριστιακή σύναξη που προσφέρων και προσφερόμενος είναι ο Ίδιος ο Χριστός και ο Ιερεύς τοποθετεί την τριγωνική μερίδα της Παναγίας δεξιά του Αμνού στο Δισκάριο «εις τιμήν και μνήμην της υπερευλογημένης, ενδόξου Δεσποίνης ημών Θεοτόκου…». 

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη δογματική σημασία της εικόνας της Θεοτόκου με τον Ιησού Χριστό στην αγκαλιά της, καθώς δηλώνει ότι ο Θεός ενηνθρώπησε και έδωσε τη δυνατότητα στον άνθρωπο να γίνει κατά χάριν Θεός. Η εικόνα της Παναγίας είναι το ιερότερο κειμήλιο κάθε οικογένειας που απαλύνει τον πόνο και παρηγορεί κάθε πονεμένη ψυχή και ιδιαίτερα την μάνα. Επίσης, υπογράμμισε τον ιδιαίτερο δεσμό και την ψυχολογική φόρτιση του πιστού λαού μας κάθε φορά που επικαλείται το όνομα της Υπεραγίας Θεοτόκου, αποκαλώντας της είτε ως Ελεούσα, είτε ως Γλυκοφιλούσα, είτε ως Προστασία Φοβερά, είτε ως Άξιον Εστι, είτε ως Παραμυθία, είτε κάποιο άλλο από τα πολλά προσωνύμια που η λαϊκή ευσέβεια της απέδωσε. 

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε και στην αποκάλυψη του Αρχαγγελικού Ύμνου στον μοναχό, που από τότε ψάλλεται σε κάθε Θεία Λειτουργία και μας υπενθυμίζει την άσπορο σύλληψη της ταπεινής Κόρης της Ναζαρέτ, η οποία είναι το πρότυπο της ησυχαστικής τελειότητας για τους Πατέρες της νοεράς προσευχής. Όπως είπε, στον ναό αυτό είναι αποθησαυρισμένη η εικόνα της Παναγίας της Ρεϊσδεριανής, πιστό αντίγραφο της εικόνος του «Άξιον Εστί» που φυλάσσεται στον Ναό του Πρωτάτου στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους και αποτελεί μια ιστορική εικόνα και ένα ιερό κειμήλιο που συμβολίζει τον πόνο και την αγωνία των ξεριζωμένων Μικρασιατών αδελφών μας. Όπως τότε ήταν η φρουρός, το στήριγμα και το απάνεμο λιμάνι των χριστιανών έτσι και σήμερα, που οι Μικρασιάτες της πόλης διαφυλάττουν άσβεστη τη φλόγα της μνήμης και της παραδόσεως, η Παναγία η Ελεούσα παραμένει η καταφυγή, η ελπίδα και η αποδέκτης της προσευχής όχι μόνο των απογόνων των Ελλήνων προσφύγων της Μικρασιατικής γης και όλων των Ιεραπετριτών. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε τα αισθήματα ευγνωμοσύνης που όλοι τρέφουμε για την υψηλή προστασία, την παρηγοριά και την ελπίδα που ως φιλόστοργος μάνα μας προσφέρει ιδιαίτερα στις δύσκολες μέρες μας, που βιώσαμε την πανδημία του κορωνοϊού, και ευχήθηκε η Δέσποινα του κόσμου, η Κυρία Θεοτόκος, να σκέπει και να περιφρουρεί όλους μας για να εργαζόμαστε τα έργα πίστεως και τις εντολές του Θεού στη ζωή μας.

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού έλαβαν μέρος ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης και Εφημέριοι της περιοχής της Ιεράπετρας, και παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Γουλιδάκης, ο Περιφερ. Σύμβουλος κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ιεράπετρας κ. Κων/νος Αστροπεκάκης και ο Δημ. Σύμβουλος κ. Γ. Αγγελάκης, και μεγάλος αριθμός πιστών, πολλοί από τους οποίους εκκλησιάσθηκαν στον αύλειο χώρο του πανηγυρίζοντος ναού.