O Aρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Προφήτου Ηλία Ενορίας Σφάκας Σητείας

O Aρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Προφήτου Ηλία Ενορίας Σφάκας Σητείας
Ημερομηνία δημοσίευσης 13.07.2024

Με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια το απόγευμα της Παρασκευής 19 Ιουλίου 2024 τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής της μνήμης του Προφήτου Ηλία στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό της Ενορίας Σφάκας που βρίσκεται σε υψηλή και παροραμική τοποθεσία στο Οροπέδιο «Μονοκαρά» του Δήμου Σητείας.

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο.

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος, με λόγο απλό και γλαφυρό, στάθηκε στη ζωή και τη δράση του μεγάλου Προφήτου της Παλαιάς Διαθήκης, και λαμβάνοντας αφορμή από τα Αναγώσματα της εορτής, από τα βιβλία των Βασιλειών, αναφέρθηκε σε θαυμαστά γεγονότα του χαρίσματος του της θαυματουργίας του, όπως ήταν η κατατρόπωση των ψευδοπροφητών του Βάαλ, στο Καρμήλιον όρος, πάνω στο οποίο ο Προφήτης προσέφερε τη θυσία του με φωτιά που κατέβηκε από τον ουρανό και κατέκαψε τα σφάγια. Όπως τόνισε, αποκαλείται Θεσβίτης γιατί καταγόταν από τη Θέσβη, και υπήρξε «η κρηπίς των προφητών, ο δεύτερος Πρόδρομος της παρουσίας του Χριστού» και ο «άνθρωπος του Θεού».

Επίσης υπογράμμισε ότι ο Θεός δεν επέτρεψε στον προφήτη Ηλία να γευτεί τον θάνατο, αλλά αναλήφθη στους ουρανούς, αφού προηγουμένως, κατόπιν υποδείξεως του Θεού, έχρισε τον Ελισαίο διάδοχό του, ο οποίος μάλιστα είδε ένα πύρινο άρμα που το έσερναν πύρινοι ίπποι να παραλαμβάνει τον μεγάλο Προφήτη και να τον ανεβιβάζει στους ουρανούς. Τέλος ο Σεβασμιώτατος, αφού τόνισε ότι το κήρυγμα του Προφήτου Ηλιού είναι διαχρονικό και πάντοτε επίκαιρο καθώς μας καλεί σε μετάνοια και εγκατάλειψη των ειδώλων και κάθε ψεύτικου θεού, προέτρεψε όλοι να παρακαλέσουμε αυτόν, αλλά και τον διάδοχό του Προφήτη Ελισαίο, να μας προστατεύουν από «πάσης προσβολής εναντίας και περιστάσεως» και να μας λυτρώνουν από κάθε είδους κινδύνους και πειρασμούς.

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού έλαβαν μέρος ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Πανοσιολ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο συνταξιούχος σήμερα και επί περίπου 50 έτη Εφημέριος της Ενορίας Τιμίου Σταυρού Σφάκας Αιδεσιμ. Πρωτ. Εμμανουήλ Συντυχάκης και ο Ιερολ. Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς.

Εκκλησιάσθηκαν αρκετοί ευσεβείς χριστιανοί της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ των οποίων η Βουλευτής Λασιθίου κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σφάκας κ. Απόστολος Κυριακάκης και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σφάκας κ. Νικόλαος Μαυροματάκης.