Ενοριακός ναός Αγίου Χαραλάμπους - Αγίων Πάντων
ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ - ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

Ενοριακός ναός Αγίου Χαραλάμπους - Αγίων Πάντων

Ο ενοριακός ναός των Μουρνιών, που δεσπόζει στο ψηλότερο σημείο του χωριού, είναι διπλός, δίδυμος καμαροσκεπής ναός με δύο κλίτη, τα οποία συνδέονται εσωτερικά με χαμηλά τόξα επικοινωνίας. Πιθανόν οικοδομήθηκε στη θέση μικρότερου ναού, αφιερωμένου στον προστάτη του οικισμού Άγιο ιερομάρτυρα Χαράλαμπο. Στο νέο και ευμεγέθη ναό, το νότιο κλίτος αφιερώθηκε στον πολιούχο Άγιο και το βόρειο κλίτος στους Αγίους Πάντες. 

Στη νότια όψη διακρίνεται η θύρα με απλό λίθινο πλαίσιο, όπου στο υπέρθυρο υπάρχει ρόδακας με ανάγλυφο σταυρό. Πάνω από το ανάγλυφο ημικυκλικό τόξο της θύρας είναι εντοιχισμένο ένα περίτεχνο λιθόγλυπτο, που μιμείται τα ενετικά λιθανάγλυφα του ναού της Παναγίας της Ριζοβιγλιώτισσας στην Κάτω Σύμη. Έτσι κατά την προσφιλή τακτική της εποχής διακρίνονται στοιχεία της τεχνοτροπίας του κλασσικισμού της Ενετοκρατίας και του νεοκλασσικισμού του 19ου αι., με τις τάσεις σε λαϊκή απόδοση του 18ου αι. και των αρχών του 19ου αι. να επιβιώνουν.

 Δεξιά της θύρας διακρίνεται το παράθυρο με λιτό λίθινο πλαίσιο διακοσμημένο λαϊκότροπα, όπου στο υπέρθυρο ανάμεσα σε δύο ρόδακες και ένα ανάγλυφο σταυρό είναι χαραγμένη η ημερομηνία «1876 ΜΑΡΤΙΟΥ 7». Η χρονολογία αυτή, 1876, με την ίδια διακόσμηση είναι χαραγμένη και στο υπέρθυρο της θύρας του ιερού βήματος με λίθινο απλό πλαίσιο. Τη νότια όψη συμπληρώνει το περίτεχνο τρίλοβο κωδωνοστάσιο από λαξευμένο πωρόλιθο, με λαϊκότροπη διακόσμηση. Στη βάση του σε διακοσμημένο ρόδακα είναι χαραγμένη η επιγραφή «10 ΜΑΪΟΥ 1892», όπου ασφαλώς μας δίδει πληροφορίες για το έτος κατασκευής του. Η ίδια περίπου χρονολογία, «ΤΟ 15 ΜΑΪΟΥ 1892» είναι χαραγμένη στην πρόσοψη, ανάμεσα και στα τόξα των δύο λοβών και τη βάση του τρίτου. Θύρα με λίθινο απλό πλαίσιο, κυματοειδές γείσο και ημικυκλικό τόξο, υπάρχει στη δυτική όψη, στο βόρειο κλίτος. Στο υπέρθυρο, ανάμεσα σε λιθανάγλυφο κυκλικό ρόδακα που στο κέντρο του σχηματίζεται σταυρό, είναι χαραγμένη επίσης η χρονολογία «1876». Στη βόρεια όψη υπάρχουν ένα μικρό και μεγάλο παράθυρο με λίθινα απλά πλαίσια από λαξευμένους πωρόλιθους, κοσμημένα με ρόδακες, σταυρούς, δένδρα και άλλα κοσμήματα και με κυματοειδή γείσα. Ο ναός στην ανατολική όψη κοσμείται με διαφορετικούς για κάθε κλίτος στρογγυλούς διάτρητους λιθανάγλυφους φεγγίτες, που σχηματίζουν σταυρό, ενώ διαφορετική είναι και η κόσμηση των λίθινων φωτιστικών αγιοθύριδων στις αψίδες του ιερού βήματος.

Εσωτερικά τα δύο κλίτη συνδέονται μεταξύ τους με χαμηλά τόξα επικοινωνίας. Εντυπωσιακά θεωρούνται τα περίτεχνα επιχρυσωμένα ξυλόγλυπτα τέμπλα με βαθύ και λεπτό σκάλισμα και διάφορες παραστάσεις από το φυτικό και ζωικό βασίλειο, τα λυπηρά και τα αναστάσιμα εξαιρετικής τέχνης καθώς και οι δεσποτικές εικόνες και τα δωδεκάορτα. Είναι διαφορετικής περιόδου και τεχνοτροπίας και φιλοτεχνήθηκαν από διαφορετικούς τεχνίτες. Οι δεσποτικές εικόνες του αφιερωμένου στον προστάτη άγιο Χαράλαμπο νότιου κλίτους είναι ενυπόγραφα έργα του γνωστού ζωγράφου Εμμανουήλ Σεργάκη και αναγράφουν η μεν εικόνα του αγίου Χαραλάμπους με σκηνές από τον βίο του τη χρονολογία 1835, ενώ η εικόνα του ένθρονου Χριστού στον τύπο του Μεγάλου Αρχιερέως 1858. Κατά πάσα πιθανότητα προέρχονται από τον αρχικό ναό. Χρονολογικά συμπίπτουν και οι εικόνες των λυπηρών και του δωδεκάορτου.

Οι δεσποτικές εικόνες του βόρειου κλίτους, των βημοθύρων, των εικόνων του πρώτου επιπέδου του τέμπλου, που απεικονίζουν τις παραστάσεις του Μυστικού Δείπνου, της Νήψεως των ποδών του Χριστού και του Αγίου Αντωνίου, του Δωδεακαόρτου και των Αναστάσιμων είναι έργα λαϊκής τεχνοτροπίας του ζωγράφου της περιοχής Εμμανουήλ Κόμη η Τσουπάκη από την Βιάννο και κάποιες αναγράφουν χρονολογία 1882.

Ο ναός ήταν κοιμητηριακός μέχρι και το 1901. Αξιοσημείωτο θεωρείται και το σωζόμενο μέχρι σήμερα οστεοφυλάκειο, που αναγράφει σχηματισμένη με κεράμους ημερομηνία 1876.

Τα έτη 2000-2002 πραγματοποιήθηκαν από τον συντηρητή έργων τέχνης Μιχαήλ Τρουλλινό και την ομάδα του εργασίες καθαρισμού και συντήρησης των τέμπλων και όλων των φορητών εικόνων. Επίσης, ο ίδιος συντηρητής συντήρησε και επισκεύασε το κωδωνοστάσιο. Εργασίες επισκευής και αποκατάστασης έγιναν επίσης το έτος 2010 στα εξωτερικά επιχρίσματα με ενδεδειγμένα κονιάματα, στα λίθινα πλαίσια των θυρών και των παραθύρων και στους θόλους του ναού.