Ναός Άγιου Γεώργιου στον Καλαβρό
ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΒΡΟ

Ναός Άγιου Γεώργιου στον Καλαβρό

Σε απόσταση πέντε περίπου χιλιομέτρων βόρεια των Μέσα Μουλιανών, βρίσκεται το επίνειο του χωριού, ο παραθαλάσσιος συνοικισμός του Καλαβρού με καταπληκτική και επιβλητική θέα στο απέραντο του Κρητικού Πελάγους. Στην τελευταία απογραφή αναφέρονταν εξήντα (60) κάτοικοι. Το τοπίο είναι μαγευτικό και από την κορυφή του Αρμού, του πιο ψηλού λόφου, μπορεί κανείς να αντικρύσει με δέος και σεβασμό δυτικά το Ακρωτήρι Αφορεσμένος στον κόλπο του Μεραμβέλλου και ανατολικά το Λιόπετρο. Ανάμεσά τους το βλέμμα χάνεται στην αχανή γαλάζια θάλασσα. Τα σπίτια, τα περισσότερα από τα οποία είναι παλιά και έχουν ανακαινισθεί, είναι κτισμένα αμφιθεατρικά στο επικλινές τοπίο με καταπληκτικό προσανατολισμό προς το πέλαγος και τη μοναδική παραλία. Στην κορυφή του συνοικισμού, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αναβιώνει με ταχύτατους ρυθμούς, δεσπόζει ανάμεσα στους ελαιώνες και τα περιβόλια, ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου.

Είναι μονόχωρος καμαροσκεπής και οικοδομήθηκε στα μέσα του 19ου αι. από ευσεβείς κατοίκους των Μέσα Μουλιανών. Η κεντρική θύρα βρίσκεται στη νότια πλευρά του ναού και κοσμείται από λιτό πέτρινο θύρωμα και αψιδωτό υπέρθυρο με ένα μικρό τόξο, ενώ πάνω της υψώνεται μονόλοβο τσιμεντένιο καμπαναριό.

Επίσης, για τον κατάλληλο φωτισμό και εξαερισμό ο ναός διαθέτει δύο παράθυρα στη βόρεια και νότια όψη και το χαρακτηριστικό φωτιστικό αγιοθύριδο στην κόγχη του Ιερού Βήματος.

Εσωτερικά, δεσπόζει μέρος του αρχικού ξυλόγλυπτου τέμπλου, με επιχρυσώσεις και περίτεχνο σκάλισμα, διακοσμημένο με παραστάσεις από το φυτικό και το ζωικό βασίλειο. Τα φθαρμένα τμήματα έχουν συμπληρωθεί από νεώτερα ξύλινα, φιλοτεχνημένα από τον λαϊκό Σητειακό ξυλογλύπτη Εμμανουήλ Μαρουκλή. Σώζονται, επίσης οι Δεσποτικές εικόνες: Ο Χριστός Βασιλεύς των Βασιλευόντων και Μέγας Αρχιερεύς, 1857, χειρ Κωνσταντίνου Κοζύρη, και η Παναγία στη μορφή της Οδηγήτριας, 1849, χειρ Ζαχαρίου Πρωτόπαπα. Η εικόνα του Αγίου Γεωργίου είναι νεώτερη, αγιογραφημένη από τον Αγιογραφικό Οίκο των Αδελφών Ανανίου Ιερομονάχου στη Σκήτη της Αγίας Άννης Αγίου Όρους το έτος 1960.

Τα Ιερά Εγκαίνια του ναού, σύμφωνα με το Αρχείο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, τελέσθηκαν από τον Επίσκοπο Ιεροσητείας Αμβρόσιο (Σφακιανάκη) το Σάββατο 3 Οκτωβρίου του έτους 1915.

Ο ναός πανηγυρίζει στις 23 Απριλίου η την Δευτέρα του Πάσχα με τη συμμετοχή πολλών πιστών, που από τα παλιά χρόνια ευλαβούνταν τον προστάτη και πολιούχο μεγαλομάρτυρα Άγιο της περιοχής.