Ναός Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου (Κοιμητηριακός)
Ο κοιμητηριακός ιερός ναός, αφιερωμένος στον Τίμιο Πρόδρομο και Βαπτιστή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού Ιωάννη, είναι κτισμένος σε μικρό ύψωμα στην είσοδο του οικισμού, νοτιοδυτικά της πλατείας, όπου δεν υπάρχουν κατοικίες. Από τις αρχές του 20ου αι. χρησιμεύει ως κοιμητηριακός ναός του οικισμού, όταν και οι κάτοικοι της Τουρλωτής έπρεπε να εφαρμόσουν σχετικό νόμο της Κρητικής Πολιτείας, περί αναγκαστικής μεταφοράς των κοιμητηρίων για λόγους υγιεινής εκτός των προκαθορισμένων ορίων των οικισμών. Έτσι οι πιστοί θάβονται στο νέο κοιμητήριο, που σταδιακά μεταφέρεται υποχρεωτικά από τον ενοριακό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου εκτός οικισμού, όπου υπάρχει ήδη ναός.
Είναι μονόχωρος καμαροσκεπής ναός με σωστές αναλογίες, κτισμένος στο β´ μισό του 19ου αι. Στη δυτική όψη διακρίνεται η μοναδική θύρα με απλό λίθινο πλαίσιο και πιο πάνω το ημικυκλικό λίθινο τόξο, χωρίς σκάλισμα. Τα παράθυρα είναι ευμεγέθη αντικριστά στον βόρειο και νότιο τοίχο, ενώ πάνω από την είσοδο στην απόληξη του αετώματος υψώνεται το συμμετρικό μονόλοβο λίθινο κωδωνοστάσιο.
Εσωτερικά ο ναός κοσμείται με το αρχικό λιτό ξυλόγλυπτο ζωγραφιστό τέμπλο του, χωρίς ιδιαίτερο σκάλισμα, παρά μόνο στις κολώνες. Από τις αρχικές λαϊκές εικόνες σώζονται στο πάνω διάζωμα του τέμπλου οι εικόνες του Τιμίου Προδρόμου και του Αγίου Αντωνίου και μερικές στο Δωδεκάορτο, ενώ στο κάτω διάζωμα διατηρούνται οι εικόνες της Εξορίας του Αδάμ, του Αγίου Τρύφωνος, και του Τιμίου Προδρόμου σε στάση Δέησης. Επίσης, σώζονται τα βημόθυρα, που ιστορούνται οι ιεράρχες Άγιοι Γρηγόριος και Ιωάννης Χρυσόστομος. Οι δεσποτικές εικόνες του τέμπλου και του Τιμίου Προδρόμου είναι σύγχρονες.
Σημαντικές πληροφορίες για τον ναό διαζώσει ο Επίσκοπος Ιεροσητείας Αμβρόσιος Σφακιανάκης στο έργο του «Απομνημονεύματα», όπου αναφέρει: «Περιτείχισις νεκροταφείου δαπάναις του Χατζή-Γιάννη». Τέλος, τα ιερά εγκαίνια του ναού έγιναν από τον Επίσκοπο Ιεροσητείας Αμβρόσιο στις 10 Οκτωβρίου του 1904.