Ναός Αγίας Παρασκευή (Κοιμητηριακός)
ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑΚΟΣ)

Ναός Αγίας Παρασκευή (Κοιμητηριακός)

Ο παλαιός ναός της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται ανατολικά του χωριού και δεσπόζει σε πλαγιά βόρεια της εθνικής οδού από Μυρσίνη προς Σητεία. Αποτελεί το κοιμητήριο της Ενορίας Μυρσίνης από τις αρχές του 20ου αι. Οι κάτοικοι των Μετοχίων της Τουρλωτής, όπως και όλοι οι πολίτες της Μεγαλονήσου, έπρεπε να εφαρμόσουν σχετικό νόμο της Κρητικής Πολιτείας, περί αναγκαστικής μεταφοράς των κοιμητηρίων για λόγους υγιεινής εκτός των προκαθορισμένων ορίων των οικισμών.  Έκτοτε οι πιστοί θάβονται στο νέο κοιμητήριο, που σταδιακά μεταφέρεται υποχρεωτικά από τον ενοριακό ναό του Αγίου Γεωργίου και από τον ναό της Αγίας Μαρίνας εκτός οικισμού, όπου υπάρχει ήδη ναός.

Σύμφωνα με την προφορική παράδοση ο ναός αρχικά κτίσθηκε από μοναχούς. Προϋπήρχε, όταν περίπου το 1910 μεταφέρθηκε οριστικά εκεί το νεκροταφείο για να καλύψει τις ταφικές ανάγκες των κατοίκων όλων των Μετοχίων. Από τα λίγα σωζόμενενα χαρακτηριστικά του με κάθε επιφύλαξη είναι κτίσμα κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας η προγενέστερο.

Είναι μονόχωρος καμαροσκεπής ναός, ο οποίος έχει υποστεί πολλές αλλοιώσεις και ακαλαίσθητες επεμβάσεις, με αποτέλεσμα να χάσει τα αρχικά αρχιτεκτονικά στοιχεία του. Χαρακτηριστικά είναι στις εξωτερικές όψεις τα περιμετρικά δοκάρια από σκυρόδεμα τόσο στα θεμέλια όσο και στο ύψος κάτω από τη στέγη, η κεραμοσκεπή, το καμπαναριό επίσης από σκυρόδεμα και τα κονιάματα, που έγιναν τη δεκαετία του 1960.

Το τέμπλο του ναού είναι σύγχρονο ξυλόγλυπτο, φιλοτεχνημένο από τον μακαριστό λαϊκό Σητειακό ξυλογλύπτη Εμμανουήλ Μαρουκλή, όπως και οι σύγχρονες εικόνες, έργα του Ρεθύμνιου αγιογράφου Εμμανουήλ Ρουκούδη.