Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου (νέος)
Ο νεώτερος ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου θεμελιώθηκε το έτος 1969 νοτιοανατολικά του χωριού και σε στέρεο έδαφος, κάτω από το Δημοτικό Σχολείο και πάνω από τον μεταβυζαντινό ναό του Αγίου Γεωργίου, για να μεταστεγάσει τον παλαιό και ερειπωμένο ομώνυμο ναό του Μεταξοχωρίου.
Ο ναός είναι σταυροειδής με τρούλο, αλλά οι ατυχείς και ακαλαίσθητες προσθήκες εξωτερικά με την τοποθέτηση σιδερένιου στέγαστρου αλλοίωσαν τον χαρακτήρα του.
Εσωτερικά κοσμείται με το αριστοτεχνικά κατασκευασμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο, που μεταφέρθηκε και επανατοποθετήθηκε μαζί με τις δεσποτικές εικόνες, τα βημόθυρα και τα λυπηρά από τον παλαιό ερειπωμένο κοιμητηριακό ναό των Εισοδίων της Παναγίας. Πιθανότατα είναι έργο του ίδιου λαϊκού ξυλογλύπτη, που φιλοτέχνησε τα τέμπλα στους ναούς των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Μεταξοχωρίου και Μεταμορφώσεως του Κυρίου και Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον γειτονικό Χριστό, η της ίδιας ομάδας νιταδόρων. Το σκάλισμα είναι λεπτό και βαθύ και οι παραστάσεις από το φυτικό και ζωικό βασίλειο εντυπωσιακές και μοναδικές.
Το ίδιο ισχύει και για τις δεσποτικές εικόνες, τα βημόθυρα, το δωδεκάορτο και τα λυπηρά. Είναι ανυπόγραφες αλλά μάλλον ανήκουν στον ίδιο ζωγράφο που φιλοτέχνησε τις εικόνες των παραπάνω ναών. Στην εικόνα του Χριστού στον τύπο του Μεγάλου Αρχιερέως αναγράφεται η χρονολογία 1849. Οι εικόνες της πρώτης (κάτω) ζώνης αντικαταστάθηκαν με νεώτερες του σύγχρονου αγιογράφου Νίκου Κρητικού και παριστάνουν τους Προφήτες Μωϋσή, Ησαΐα, Δαυίδ και Δανιήλ.
Τα Ιερά Εγκαίνια του ναού τελέσθηκαν το φθινόπωρο του έτους 1991 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας Φιλόθεο Β´.