Ναός Ανάληψης του Κυρίου
Πάνω σε λόφο μέσα σε μια κατάφυτη περιοχή, βόρεια της Μυρσίνης και ανατολικά του Μόχλου, στη δεσπόζουσα θέση «Ασπροπηλιά», είναι κτισμένος ο μονόχωρος καμαροσκεπής ναός της Αναλήψεως του Κυρίου. Ο ναός κτίσθηκε επί Εφημερίου π. Μιχαήλ Ζερβάκη σε έκταση που παραχώρησε δωρεάν η Δέσποινα, συζ. Γ. Καραγιαννάκη, ενώ τα σχέδια του ναού εκπόνησε ο μηχανικός Νικόλαος Βουράκης. Η ανοικοδόμηση του ναού ολοκληρώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και τα Εγκαίνια τελέσθηκαν το έτος 1962 από τον τότε Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας Φιλόθεο Β¨, για τον οποίο ήταν ο πρώτος ναός που εγκαινίασε.
Στο ναό μετά από νέωτερη ανακαίνιση έχει τοποθετηθεί κεραμοσκεπή και επιχρίσματα που κάλυψαν όλα τα λίθινα αρχικά στοιχεία.
Εσωτερικά έχει λιτό ξυλόγλυπτο τέμπλο, από κατράνι, στο οποίο είναι φιλοτεχνημένες με βυζαντινή τεχνοτροπία οι εικόνες της Αναλήψεως, της Θεοτόκου και του Αγίου Νικολάου, έργα του γνωστού και καταξιωμένου αγιογράφου Δ. Σαριδάκη από το Ηράκλειο (1962), απόφοιτου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και μαθητή του Φώτη Κόντογλου.
Στον ναό αυτό, που πανηγυρίζει κατά τη δεσποτική εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου, εξ αρχής ο εκάστοτε Εφημέριος της Ενορίας Μυρσίνης ιερουργούσε και στις 6 Δεκεμβρίου, εορτή της μνήμης του του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, λόγω της υπάρξεως της παραπάνω εικόνας και της έλλειψης ναού αφιερωμένου επ ὀνόματι του Αγίου Νικολάου στα όρια της Ενορίας. Επίσης, παλαιότερα οι Μυρσινιώτες περνούσαν την Πρωτομαγιά στο προαύλιο του εν λόγω ναού, απ’ όπου υπάρχει εξαιρετική θέα προς την ύπαιθρο και τη θάλασσα του βόρειου κρητικού πελάγους.
Στον χώρο βορειοδυτικά του ναού, στην τοποθεσία «Ασπροπηλιά», το καλοκαίρι του 1959 ανασκάφηκαν τάφοι υστερομινωϊκής περιόδου με σημαντικά ευρήματα, όπως αγγεία, εργαλεία, σκεύη, περιδέραια, ξίφη της εποχής από τον τότε Έφορο Αρχαιοτήτων κ. Νικόλαο Πλάτωνα, που σήμερα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.