Ναός Μεταμορφώσεως Σωτήρος και Παναγίας (Κοιμήσεως Θεοτόκου)
Παλαιότερα, κύριος ενοριακός ναός της Λάστρου ήταν ο Σωτήρας Χριστός, ο οποίος βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του χωριού, λίγο νοτιότερα από την Αγία Τριάδα. Είναι διπλός καμαροσκεπής με δύο κλίτη, τα οποία εσωτερικά συνδέονται με χαμηλά τόξα επικοινωνίας. Το νότιο κλίτος αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρα Χριστού και το βόρειο κλίτος στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Ο αρχικός ναός του Χριστού έχει στη νότια όψη είσοδο με λιθόγλυπτο πλαίσιο και ένα παράθυρο, στην κόγχη του ιερού μια μονολιθική φωτιστική θυρίδα και εσωτερικά οξυκόρυφο θόλο που στηρίζεται από ένα ενισχυτικό τόξο. Στην αετωματική απόληξη του δυτικού τοίχου σώζονται οι κενές υποδοχές πέντε εντοιχισμένων αγγείων σε σταυρόσχημη διάταξη. Το κλίτος της Παναγίας προστέθηκε αργότερα βόρεια του αρχικού. Έχει ένα μονολιθικό αγιοθύριδο με τέσσερις μονόλοβες θυρίδες στην κόγχη του ιερού και από ένα φεγγίτη στον ανατολικό και δυτικό τοίχο. Στην αετωματική απόληξη της δυτικής όψης του, διατηρούνται κενές επτά υποδοχές για εντοιχισμένα αγγεία σε μία σύνθεση που περιλαμβάνει τον μικρό φεγγίτη και κτητορική επιγραφή με τη χρονολογία 1846.
Με βάση τα μορφολογικά στοιχεία το νότιο κλίτος του ναού θα μπορούσε να χρονολογηθεί στα χρόνια της Βενετοκρατίας (13ος-17ος αι.). Μάλιστα, σύμφωνα με τη μελέτη της κ. Δ. Χρονάκη, ο ναός του Σωτήρα Χριστού περιλαμβάνεται στη βενετική απογραφή των ορθοδόξων ναών της περιοχής της Σητείας που πραγματοποιήθηκε το 1637. Το δεύτερο βόρειο κλίτος φαίνεται πως προστέθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, οπότε και κατασκευάστηκαν τα ξυλόγλυπτα τέμπλα του ναού και ορισμένες από τις δεσποτικές εικόνες. Το κωδωνοστάσιο που υψώνεται στη συμβολή των δύο κλιτών κατασκευάστηκε το 1926. Στον περίβολο του ναού διατηρείται ο τάφος του ιερέως Εμμανούηλ Καραβελάκη που κοιμήθηκε το 1926.