Ναός Άγιου Νικήτα
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικήτα βρίσκεται στην ομώνυμη τοποθεσία, δυτικά των Έξω Μουλιανών και κοντά στον Αφέντη Χριστό, το μετόχι της Μονής Τοπλού, όπου λειτούργησε το πρώτο Δημοτικό Σχολείο. Η περιοχή είναι κατάφυτη από ελαιώνες και αμπελώνες, πριν την τοποθεσία «Κρεμαστή» με τα πολλά περιβόλια, στον ποταμό «Ξεροπόταμος», που χωρίζει τα Έξω από τα Μέσα Μουλιανά.
Είναι μονόχωρος καμαροσκεπής ναός με παλαιά κεραμοσκεπή, ο οποίος κτίσθηκε κατά την Ενετική περίοδο (13ος έως 17ος αι.). Στη δυτική όψη το θύρωμα έχει παραστάτες από λαξευμένους δόμους με ελαφρά αυλάκωση, μονοκόματο ανώφλι και τοξωτό υπέρθυρο. Στο ανώφλι υπάρχει η εγχάρακτη επιγραφή «1876 ΣΤΡΟΥ(ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ) 30», πιθανή ημερομηνία ανακαίνισης του ναού. Πάνω από το θύρωμα βρίσκεται εντοιχισμένος λιθανάγλυφος σταυρός, ενώ στην κόγχη του Ιερού Βήματος υπάρχει φωτιστικό αγιοθύριδο σε τετράγωνο πλαίσιο. Στις δύο αετωματικές επιστέψεις της δυτικής και της ανατολικής όψης έχουν τοποθετηθεί λίθινοι λαξευμένοι σταυροί. Στη βόρεια όψη υπάρχει σιδερένιο καμπαναριό και τα θεμέλια έχουν ενισχυθεί με σκυρόδεμα, που προεξέχει και χρησιμεύει ως κάθισμα για τους προσκυνητές, κατά την πανήγυρη της 15ης Σεπτεμβρίου.
Στο εσωτερικό του ναού διακρίνεται το ενισχυτικό τόξο (σφενδόνιο), τα λίθινα γείσα στο τεταρτοσφαίριο και την Πρόθεση στο Ιερό Βήμα, ενώ υπάρχει ένα εντοιχισμένο στοιχείο από παλαιότερη χρήση. Ο τοιχογραφικός διάκοσμος στα περισσότερα σημεία είναι κατεστραμμένος.
Το τέμπλο είναι λιτό, φιλοτεχνημένο από λαϊκό τεχνίτη με απλά σκαλίσματα και ζωγραφιστό από λαϊκότροπο ζωγράφο, πιθανόν το έτος 1876 που ανακαινίστηκε ο ναός. Χωρίζεται σε διαζώματα. Στην κεντρική ζώνη δεσπόζουν οι σύγχρονες εικόνες της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας και του Αγίου Νικήτα, οι οποίες έχουν φιλοτεχνηθεί το έτος 1975 στο Άγιον Όρος. Πάνω από την Ωραία Πύλη, στην καμπύλη του τόξου, είναι ζωγραφισμένη η προσφιλής παράσταση δύο Αγγέλων να κρατούν ειλιτάριο με την επιγραφή «Άρατε πύλας και επάρθητε πύλαι αιώνιοι και εισελεύσεται ο βασιλεύς της δόξης», η οποία δεν σώζεται ολόκληρη.
Στην επίστεψη του τέμπλου στη μέση είναι ζωγραφισμένος, ανάμεσα σε κλήματα που έχουν σταφύλια, ο Χριστός ευλογών και εκατέρωθεν, μέσα σε μετάλλια που σχηματίζουν οι φορτωμένες σταφύλια κληματόβεργες, οι πρωτοκορυφαίοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος και οι τέσσερις Ευαγγελιστές Ματθαίος, Μάρκος, Λουκάς και Ιωάννης. Στο πάνω μέρος σώζεται η αφιερωματική επιγραφή αλλοιωμένη σε αρκετά σημεία: «(...; ΜΝΗΣΘΗΤΙ ΚΥΡΙΕ) ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΑΥΤΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΝ ΤΗ ΚΩΜΗ ΜΟΥΛΙΑΝΑ ΧΡ[ΙΣΤΙΑΝΩΝ] ΤΟΥ ΔΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΙΕΡΕΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΑΣ Τ[ΕΚΝΩΝ]».